Dragi Džo: Ko je sve iz regiona čestitao Bajdenu

Pratite nas
Džou Bajdenu, kandidatu za predsednika SAD, za kog su američki mediji objavili da je pobedio na predsedničkim izborima, stižu čestitke iz regiona.

Tako su Bajdenu čestitke uputili hrvatski predsednik i premijer, Zoran Milanović i Andrej Plenković, predsednici Crne Gore i Slovenije, Milo Đukanović i Borut Pahor, član Predsedništva BiH Željko Komšić i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Zoran Milanović je na Fejsbuku napisao da poverenje rekordnog broja američkih birača koje je ukazano Bajdenu, potvrđuje da u demokratiju moramo istrajno verovati i kada je na iskušenju.

„Siguran sam da će pobeda Džoa Bajdena značiti i obnovu evroatlantskog partnerstva koje je bilo ugroženo, te da će Evropa opet biti glavni saveznik SAD. A to je dobro za globalizovani svet, za Evropu i za Hrvatsku“, napisao je Milanović.

Naveo je kako veruje da će Hrvatska u izabranom predsedniku SAD imati ne samo saveznika već i prijatelja.

Kaže i da Bajden dobro razume hrvatsku noviju istoriju u šta je, navodi, mogao da se uveri i tokom ranijih, kako navodi, vrlo sadržajnih razgovora sa Bajdenom.

Andrej Plenković je u čestitki naveo da se Vlada Hrvatske raduje saradnji s Bajdenom i izabranom potpredsednicom SAD Kamalom Heris i njihovom administracijom na jačanju bilateralnih veza i jačanju transatlantskog partnerstva.

Crnogorski predsednik ​Milo Đukanović je na Tviteru, uz zajedničku fotografiju sa Bajdenom, opisao izbor Bajdena kao veliku pobedu za američki narod i potvrdu snage američke demokratije, kao i veliku pobedu za demokratski svet.

„Početak nove etape naše plodne saradnje, i kontinuitet našeg višedecenijskog prijateljstva i poverenja“, napisao je Đukanović na Tviteru uz nasrdačnije čestitke izabranom američkom predsedniku.

​Predsednik Slovenije Borut Pahor je u čestitki izrazio optimizam u pogledu budućih odnosa.

Pahor je napisao da se rado seća sastanaka sa Bajdenom, posebno zvaničnih razgovora u Beloj kući 2011. godine i učešća Bajdena na Brdo Sastanku Brionskog procesa 2015. godine.

​„Sve ovo me nadahnjuje optimizmom u vezi sa našom zajedničkom budućnošću, u kojoj će Slovenija i SAD ostati prijateljske zemlje i čvrsti saveznici“, rekao je Pahor.

I premijer Severne Makedonije Zoran Zaev čestitao je Bajdenu izbor za 46. predsednika SAD i potpredsednici Kamali Haris.

„Siguran sam da ćemo nastaviti da razvijamo odlične odnose između Severne Makedonije i SAD. Produbljivanje našeg strateškog partnerstva i jačanje saveza u NATO-u. Budućnost je svetla“, napisao je Zaev u objavi na Fejsbuku.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić u saopštenju dostavljenom Tanjugu čestitao je Bajdenu za koga navodi da je iskreni i dokazani prijatelj BiH.

„Uz čestitke i najiskrenije želje američkim građanima i Vama lično, sigurni u nepromenjivo prijateljstvo između građana SAD i BiH, želimo izraziti našu veliku radost činjenicom da je predsednik vaše velike nacije ujedno iskreni i dokazani prijatelj BiH“, naveo je Komšić.

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković, kako prenosi Indeks.hr, prvi je visoki zvaničnik iz te zemlje koja je Bajdenu čestitala pobedu, i to emotivnom porukom koja sugeriše njihove prijateljske odnose.

„Dragi Džo, sačuvali smo veru, nova je zora pred nama“, napisala je Turkovićeva na Tviteru, uz fotografiju na kojoj su ona i novi predsednik SAD.

Ona je tokom svoje diplomatske karijere bila i ambasadorka BiH u Vašingtonu.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović čestitala je demokratskom kandidatu Džozefu Bajdenu pobedu na predsedničkim izborima u SAD.

Ona je na svom Instagramu objavila fotografiju Bajdena i buduće potpredsednice SAD Kamale Heris.

Povodom medijskih navoda da je Bajden pobedio na izborima, oglasio se i slovenački premijer Janez Janša, koji je ranije čestitao pobedu Donaldu Trampu.

​„Zanimljivo. Žalbe su podnesene u svim američkim državama s tesnim rezultatom. Sudovi još nisu ni počeli da odlučuju. Ipak, glavni američki mediji (a ne neko zvanično telo) proglašavaju pobednika. Čestitke stižu sa svih strana. E to je vladavina prava“, napisao je Janša na Tviteru.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala