Upozorenje izraelskog ministra: Zaratićemo sa Iranom ako Bajden pobedi

© AP Photo / Hussein MallaIzraelski vojnik
Izraelski vojnik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izraelski ministar Cahi Hanegbi upozorio je da bi ta zemlja mogla da zarati sa Iranom ako Džo Bajden pobedi na američkim predsedničkim izborima.

Komentarišući Zajednički sveobuhvatni akcioni plan o iranskom nuklearnom programu, izraelski političar je rekao kako premijer Benjamin Netanijahu i većina Izraelaca smatraju da je on pogrešan, „što je potcenjivanje“, prenosi Džeruzalem post.

Hanegbi tvrdi da Bajdenov stav o Iranskom nuklearnom programu zapravo može dovesti do rata Irana i Izraela.

„Bajden već dugo otvoreno tvrdi da će se vratiti nuklearnom sporazumu. Ja to vidima kao nešto što će dovesti do nasilne konfrontacije Izraela i Irana“, rekao je Hanegbi, koji je ministar za pitanja naseljavanja, a ranije je obavljao funkcije ministra poljoprivrede, pravde i regionalne saradnje.

Sa njim se ne slaže predsednik Komiteta za spoljne poslove i odbranu izraelskog parlamenta Cvi Hauzer, koji Bajdena opisuje kao „budućeg prijatelja Izraela“.

„Čak i ako sporazum sa Iranom bude obnovljen, on će biti bolji nego prethodni“, rekao je Hauzer za Armijski radio.

Iranski nuklearni sporazum potpisali su 2015. godine Iran, stalne članice Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Nemačka, Rusija, Velika Britanija i SAD) i Evropska unija.

Dogovor je predviđao da Iran smanji svoj nuklearni program i ozbiljno smanji svoje rezerve uranijuma u zamenu za popuštanje sankcija, uključujući ukidanje embarga na uvoz oružja u roku od pet godina po potpisivanju.

Pre dve godine, Donald Tramp je objavio kako su se SAD jednostrano povukle iz sporazuma, zbog čega je Iran postepeno suspendovao neke od obaveza koje je trebalo da ispuni.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala