Ruski ambasador u UN predložio razgovor o zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika u BiH

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stalni ambasador Ruske Federacije u UN Vasilij Nebenzja skrenuo je pažnju partnera na to da je sazrelo vreme za reviziju uslova i kriterijuma zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika u BiH i predložio da se o tome razmene mišljenja tokom sednice Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira 1. i 2. decembra.

Nebenzja je tokom video-konferencije Saveta bezbjednosti UN o situaciji u BiH istakao da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nastoji da prebaci svu odgovornost za neuspeh procesa međuetničkog pomirenja u BiH isključivo na Srbe i Hrvate.

Ruski ambasador izrazio je žaljenje zbog činjenice da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u najnovijem izveštaju još jednom izneo subjektivnu i od realnosti veoma daleku sliku stanja u BiH.

„Očigledna je uporna težnja visokog predstavnika da svu odgovornost za neuspešan proces međuetničkog pomirenja prenese na Srbe i Hrvate u BiH. Oni se bez osnova nazivaju "rušiocima" Dejtona. Visoki predstavnik želi da zaplaši međunarodnu zajednicu mogućim raspadom BiH, pri tome, potpuno ignorišući realnu situaciju u zemlji“, istakao je Nebenzja.

Nebenzja je podsetio da se ove godine obilježava 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da je Rusija garant tog sporazuma.

On je napomenuo da s tim u vezi Rusija podržava osnovne principe suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti BiH, ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ovlaštenjima.

Nebenzja je pozvao partnere u Savetu bezbednosti UN da se u godini kada se obeležava 25 godina od mirovnog sporazuma nedvosmisleno izjasne u korist tih postulata.

On je istakao važnost Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH, te naglasio da je težnja da se uruši sistem zasnovan na tom dokumentu opterećena ozbiljnim posledicama ne toliko za Balkan, nego i za celu Evropu.

Nebenzja je ukazao na činjenicu da je, prema ocenama ruske strane, situacija u BiH u potpunosti stabilna, i da ne predstavlja pretnju za međunarodnu i regionalnu bezbednost, prenosi Ruska gazeta.

„Istovremeno, međuetnički odnosi pokazuju negativnu dinamiku“, rekao je on i dodao da je očigledan pad nivoa razumijevanja i kvaliteta unutrašnjeg dijaloga.

To je, kako je rekao Nebenzja, vezano, pre svega za pojačanom težnjom pojedinih bošnjačkih zvaničnika za prekrajanjem Dejtonskog sporazuma u korist centralizacije i unitarizacije BiH.

„Tom procesu podršku daju neki međunarodni faktori. Nikakvi politički stavovi spolja ne mogu se smatrati osnovom za rušenje sistema balansa etničkih interesa u BiH, formiranih mirovnim dogovorom“, naglasio je Nebenzja.

On je napomenuo da je bilo kakva izmena trenutnog poretka moguća samo kao rezultat ravnopravnog dogovora tri naroda i dva entiteta bez bilo kakvog uticaja spoljnog faktora.

Nebenzja je saopštio da Rusija namerava i dalje da dosledno doprinosi primeni mirovnog sporazuma u BiH i da jača konstruktivnu saradnju sa svim narodima u toj zemlji.

„BiH ima sve šanse da postane zona uspešne političke, ekonomske i kulturne saradnje što šireg kruga učesnika“, konstatovao je on.

U vezi sa obelžavanjem 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, u planu je, kako je rekao, uskoro organizovanje susreta članova Saveta bezbednosti tokom kojeg će biti data reč zakonskim predstavnicima sva tri konstitutivna naroda u BiH.

„Smatramo da će taj događaj biti prilika da se bolje shvati pravo značenje mirovnog sporazuma, značaj njegovog ispunjavanja u punom kapacitetu u kontekstu sadašnje situacije u BiH, da se oceni političko i istorijsko značenje Dejtona za BiH i ceo Balkan“, naglasio je on.

Izveštaj koji je Incko podneo Savetu bezbednosti podržali su predstavnici Amerike, Belgije i Njemačke.

Vlada Republike Srpske Savjetu bezbednosti UN dostavila je 24. izveštaj u kojem je predstavila svoje viđenje stanja u BiH.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala