Ruska Spoljnoobaveštajna služba: Nemamo pouzdane podatke da je kovid-19 nastao veštačkim putem

© Fotolia / jarun011Uzorak krvi zaraženog pacijenta virusom korona
Uzorak krvi zaraženog pacijenta virusom korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska Spoljna obaveštajna služba nema pouzdane podatke da je virus SARS-COV-2, koji je izazvao pandemiju, nastao veštačkim putem, stoga smatra da je potekao iz prirode, rekao je šef Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin.
„Ne postoje osnovani i pouzdani podaci da je virus delo ljudskih ruku i ljudske inteligencije. Stoga se slažemo da je virus prirodnog porekla“, rekao je Nariškin u intervjuu koji je dao generalnom direktoru MIA „Rusija sevodnja“ Dmitriju Kiseljovu.

Za ruske naučnike, koji se bore protiv virusa korona, njegovo poreklo nije principijelno pitanje, ističe Nariškin.

„To nije kritičko pitanje u odnosu na ono što naučnici rade. Oni prave lekove, vakcine, leče bolesne“, dodao je direktor ruskih obaveštajaca.

Nariškin je prokomentarisao i tvrdnje Vašingtona da ih Rusija sprečava da naprave svoju vakcinu protiv virusa korona, rekavši da su to besmislice kojima SAD pokušavaju da sakriju nedostatke svog zdravstvenog sistema.

Prema rečima Nariškina, nema osnova za takve optužbe.

„To su gluposti, to je samo prilika da se nekako sakriju sopstveni nedostaci. Da, očigledno postoje nedostaci u zdravstvenom sistemu Amerike. A ovih meseci dok besni virus korona takvi nedostaci su se ispoljili, i to, nažalost, veoma snažno“, istakao je on.

Nariškin je istakao da Spoljna obaveštajna služba pruža ruskoj vladi informacije koje su neophodne za izradu mera za borbu protiv virusa korona.

„ S obzirom na to da imamo velike mogućnosti kada je reč o primanju i pribavljanju informacija i budući da imamo značajne analitičke resurse, mi obrađujemo veliku količinu dobijenih informacija i prosleđujemo ih odgovarajućim službama, ministarstvima, vladi. U tome se ogleda naša uloga, naše učešće u borbi protiv tog zla“, objasnio je Nariškin.

Podsetimo, Kina je odbacila navode da je virus korona možda potekao iz laboratorije. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je, takođe, više puta iznela tvrdnju da je virus potekao iz prirode.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala