Rampa Bugarske za Skoplje na putu ka EU

© Depositphotos.com / BlooduaZgrada parlamenta Bugarske u Sofiji
Zgrada parlamenta Bugarske u Sofiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska je i zvanično obavestila Evropsku komisiju da se protivi pregovaračkom okviru za pristupanje Severne Makedonije Evropskoj uniji, objavio je Bugarski nacionalni radio pozivajući se na izvore u Ministarstvu.

Sastanak šefova diplomatija EU  u vezi s ovom temom bio je zakazan za 10. novembar ali je danas odložen za 17. novembar jer su šef nemačke diplomatije Hajko Mas i njegov zamenik Mihael Rot bili prinuđeni da odu u izolaciju posle susreta sa zamenikom bugarskog ministra spoljnih poslova Petkom Dojkovim kod kojeg je dijagnostifikovan kovid 19.

Zvanična Sofija je i ranije upozoravala da neće odobriti pregovarački okvir jer Severna Makedonija ne prihvata njene zahteve: da odustane od ideje o makedonskoj nacionalnoj manjini u Bugarskoj, da umesto makedonskog jezika uvede formulaciju „zvanični jezik Severne Makedonije“, da odustane od jezika mržnje i vređanja Bugara koji se mogu videti u medijima ali i na spomenicima.

Prva međuvladina konferencija Severne Makedonije i EU bila je predviđena za decembar, ali je za njeno održavanje potrebno odobrenje Sofije.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala