Propast dijaloga Beograda i Prištine: Oslonac u Moskvi i Pekingu

© AFP 2023 / DIMITAR DILKOFF Putokoz Priština Beograd
Putokoz Priština Beograd - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pozivi prištinskih političara na prekid dijaloga Beograda i Prištine nakon podizanja optužnica specijalizovanih veća, Srbiji treba da predstavljaju poruku da znamo na čemu smo: Od pregovora nema ništa i možemo samo da očekujemo jače pritiske od Berlina i Vašingtona. Jedini spas je da zauzmemo čvrstu poziciju uz maksimalno oslanjanje na Moskvu i Peking.

Ovo za Sputnjik kaže politički analitičar Dragomir Anđelković povodom događaja na Kosovu i Metohiji prethodnih dana.

Nakon što je potvrđena optužnica protiv pripadnika nekadašnje OVK Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija, Kadrija Veseljija i Hašima Tačija koji je podneo ostavku na mesto predsednika takozvanog Kosova, sa prištinske političke scene počeli su da pristižu zahtevi za prekid dijaloga Beograda i Prištine.

Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja zatražila je vanredni sastanak kosovske vlade o situaciji nastaloj nakon podizanja optužnica specijalizovanih veća i poručila da bi vlada trebalo odmah da zaustavi sve aktivnosti u vezi sa procesom dijaloga sa Beogradom.

Propast dijaloga Beograda i Prištine

Ministar pravde u privremenim prištinskim institucijama Seljim Seljimi zatražio je na današnjem sastanku vlade da se dijalog sa Beogradom odmah zaustavi.

© AP Photo / Visar KryeziuNakon što je potvrđena optužnica protiv Hašima Tačija i drugih pripadnika OVK, sa političke scene Prištine usledili su pozivi na prekid dijaloga Beograda i Prištine.
Propast dijaloga Beograda i Prištine: Oslonac u Moskvi i Pekingu - Sputnik Srbija
Nakon što je potvrđena optužnica protiv Hašima Tačija i drugih pripadnika OVK, sa političke scene Prištine usledili su pozivi na prekid dijaloga Beograda i Prištine.

Sa druge strane, premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti izjavio je da vlada neće da interveniše i komentariše odluke pravosuđa, uključujući i Specijalni sud za zločine pripadnika bivše OVK, čime je izrazio neslaganje sa ministrima iz koalicione Alijanse za budućnost Kosova, koji su zahtevali prekid dijaloga sa Beogradom, vladino izvinjenje za hapšenje vođa bivše OVK, i transparentnije aktivnosti Specijalnog suda u Hagu.

Oslonac u Moskvi i Pekingu

Sve ovo oslikava nejedinstvo prištinskih vlasti i njihova politička previranja, ali prema mišljenju analitičara jasno je da od dijaloga Beograda i Prištine u ovom trenutku nema ništa.

Dragomir Anđelković ukazuje da su pozivi na prekid dijaloga od strane pojedinih albanskih političara zapravo izgovor Prištine koja je očekivala ishod američkih izbora, i sada kad im deluje da će Bajden da pobedi mogu da budu sigurni da neće biti ni pod kakvim pritiskom od strane američke administracije. Odnosno, da dolazi administracija demokratske stranke koja će im biti potpuno naklonjena i podržavaće ih kao i ranije:

„Tako da čitavu stvar sa optužnicama koje ni na koji način nisu u domenu Srbije oni sada koriste za prekid pregovora i za dalje zaoštravanje odnosa sa Beogradom“.

Previranja u Prištini zavisiće od Zapada

Anđelković smatra da će nakon potvrđivanja optužnice pripadnika bivše OVK na političkoj sceni Kosova doći do političkog previranja, ali da će to umnogome zavisiti od zapadnih centara moći.

© AP Photo / Carolyn KasterPregovori bi prema Anđelkovićevom mišljenju svakako bili prekinuti u iščekivanju Bajdenove pobede na izborima u SAD.
Propast dijaloga Beograda i Prištine: Oslonac u Moskvi i Pekingu - Sputnik Srbija
Pregovori bi prema Anđelkovićevom mišljenju svakako bili prekinuti u iščekivanju Bajdenove pobede na izborima u SAD.
„Mislim da su parlamentarni izbori na Kosovu ključni. Vlast nije kod predsednika već u Vladi, a ona je na Kosovu i sad na kristalnim nogama. Ovo će svakako biti faktor koji će podstaći dalju borbu među albanskim političarima, ali u velikoj meri od stava zapadnih centara moći zavisi šta će se dešavati. Ako na njih budu uticali da se primire, oni će to uraditi“, naglašava politikolog.

Naš sagovornik predviđa da će Ramuš Haradinaj kao i svi drugi albanski političari primenjivati metodologiju oslanjanja na ekstremniji deo kosovske javnosti, da će ići u radikalizaciju svog nastupa čime će pokušavati da postignu prodor u narednom periodu, a kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, on bi prema njegovom mišljenju svakako bio prekinut usled iščekivanja Bajdenove pobede u Americi:

„Što se tiče odnosa prema Srbiji, Priština bi svakako sada zaoštrila odnose računajući da ako Bajden preuzme vlast da će biti u povoljnijoj poziciji u budućnosti“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala