Najnoviji ruski ledolomac „Jevpatij Kolovrat“ se priprema za Arktik

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaRuski ledolomac na Arktiku
Ruski ledolomac na Arktiku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najnoviji ledolomac projekta 21 180M „Jevpatij Kolovrat“ postaće deo ruske mornarice 2022. godine, rekao je komandant ruske mornarice admiral Nikolaj Jevmenov.
„Planirano je da ledolomac „Jevpatij Kolovrat“, koji se gradi u Sankt Peterburgu u kompaniji „Almaz“, postane deo mornarice 2022. godine. U projektovanje i izgradnju ovog ledolomca uvedeno je niz inovativnih rešenja“, izjavio je Jevmenov.

Na sastanku u Admiralitetu su najvažnije teme bile projektovanje, izgradnja i upotreba brodova ruske mornarice.

„Trenutno se u kompaniji „Almaz“, koja je deo Ujedinjene brodograditeljske korporacije, ledolomac snabdeva odgovarajućom opremom“, dodao je admiral.

Dizel-električni ledolomac Ilja Muromec Severne flote Rusije - Sputnik Srbija
Amerika i Britanija će „grejati“ najnoviji ruski ledolomac

Jevmenov je rekao da će deplasman ledolomca biti 4.000 tona, trup je dugačak 82 i širok 19 metara. „Jevpatij Kolovrat“ može dostići brzinu do 14 čvorova i imaće oko 30 članova posade. Brod će moći da razbije led debljine jednog metra. Na moru može da provede mesec dana.

Komandant mornarice je naglasio da je opremanje ruske mornarice brodovima, ledolomcima i brodovima za podršku neophodno za aktivni razvoj mornarice u zoni Arktika, podršku Severnomorskom putu, kao i za hidrografska istraživanja na Arktiku.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala