Na svetu postoje samo četiri boje pasoša: Svaka nosi posebno značenje

© Depositphotos.com / MaxxyustasPasoši svetskih zemalja
Pasoši svetskih zemalja - Sputnik Srbija
Pratite nas
U svetu postoje svega četiri boje pasoša, crvena je najčešća. Svaka od boja ima određeno značenje.

Crvena

Nijanse crvene boje su najčešće za pasoš, a uglavnom ih biraju zemlje koje su bile komunističke, ili su to još. Crvenu boju su izabrale zemlje poput Srbije, Slovenije, Kine, Rusije, Letonije, Rumunije, Poljske i Gruzije.

S druge strane, crvene boje su i pasoši skoro svih članica EU, osim Hrvatske.

Zanimljivo je da su zemlje zainteresovane za pridruživanje Evropskoj uniji, poput Turske, Severne Makedonije i Albanije, promenile boju svojih pasoša u crvenu.

Bolivija, Kolumbija, Ekvador i Peru su članovi Andske zajednice nacija, i oni takođe imaju pasoše tamnocrvene boje.

Plava

Plava boja predstavlja "Novi svet" kojem pripada 15 karipskih država. Plavu boju pasoša koriste i članovi trgovinske unije Merkosur. Od članica ove unije jedino stanovnici Venecuele još imaju crvene pasoše.

Građani SAD plave pasoše koriste od 1976. godine.

Zelena

Zelene pasoše poseduje stanovništvo gotovo svih zemalja u kojima je islam dominantna religija, jer se smatra da je zelena bila omiljena boja proroka Muhameda. Zeleni pasoš imaju i države Ekonomske zajednice država zapadne Afrike, kao što su Burkina Faso, Nigerija, Niger, Obala Slonovače i Senegal, piše Brajt sajd (Bright side).

Crna

Crnu boju koristi svega nekoliko zemalja. Od afričkih zemalja to su Bocvana, Zambija, Burundi, Angola, Čad, Kongo i Malavi, a osim njih, crnu boju pasoša koristi i Novi Zeland, jer je u ovoj državi crna nacionalna boja, prenosi portal "B92".

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala