Kosovo ponovo na raskrsnici, rok – šest meseci

Pratite nas
Čim je sud u Hagu potvrdio optužnicu za ratne zločine protiv Hašima Tačija, on je podneo ostavku na mesto predsednika. Ekspresno je primopredata dužnost i sada je privremeno na toj poziciji predsednica skupštine Vjosa Osmani. To je Kosovo dovelo pred raskrsnicu - ili hitan izbor petog predsednika ili vanredni parlamentarni izbori.

Pitanje ostavke predsednika privremenih prištinskih institucija regulisano je odredbama člana 90. i 91. takozvanog kosovskog ustava.

Kosovo na raskrsnici

Prema tim članovima, u slučaju ostavke ili nemogućnosti da predsednik obavlja svoju dužnost njega zamenjuje predsednica Skupštine.

Predsednica parlamenta obavlja dužnost predsednika do izbora novog predsednika, ali funkcija vršioca dužnosti predsednika ne može trajati duže od šest meseci.

Dakle, ukoliko novi predsednik ne bude izabran u narednih šest meseci, onda se ide na vanredne parlamentarne izbore.

Ko bira predsednika na KiM

Ustav privremenih prištinskih institucija propisuje da predsednika bira skupština tajnim glasanjem.

Izbor predsednika vrši se sa dve trećine (2/3) glasova svih poslanika skupštine. 

OVK - Sputnik Srbija
Sledi nestabilnost u Prištini — dijalog ostaje u komi

Izabrani predsednik počinje mandat nakon polaganja zakletve pred skupštinom. Tekst zakletve uređuje se zakonom.

Mandat predsednika je pet godina. Po isteku prvog mandata, predsednik se može ponovo izabrati samo još jedan put. On ne može obavljati nijednu drugu javnu funkciju, niti funkciju u političkoj partiji.

Šta ako skupština ne izabere predsednika

Ukoliko na prva dva glasanja nijedan kandidat nije dobio većinu od dve trećine neophodnih glasova, organizuje se treće glasanje na kojem se glasa za dva kandidata sa najvećim brojem glasova u drugom krugu glasanja i za predsednika se bira kandidat koji je dobio većinu glasova svih prisutnih poslanika.

Ukoliko se ni trećim glasanjem nijedan kandidat ne izabere, skupština se raspušta i raspisuju se novi izbori, koji se moraju održati u roku od 45 dana.

Ko može biti izabran za predsednika

Za predsednika privremenih institucija u Prištini može biti izabran bilo koji državljanin samoproglašenog Kosova koji je napunio 35 godina.

Kandidat može biti onaj ko obezbedi potpise najmanje 30 poslanika Skupštine.

Poslanici Skupštine mogu dati samo jedan potpis za nominaciju predsednika.

Ko bi mogao biti Tačijev naslednik

Hašim Tači je bio četvrti predsednik od kada je Kosovo 2008. godine jednostrano proglasilo nezavisnost, a na tu dužnost stupio je 2016. godine.

Mediji i poznavaoci prilika na Kosovu i Metohiji spekulišu da bi novi predsednik privremenih prištinskih institucija mogao biti Ramuš Haradinaj, nekadašnji premijer, mada se ranije kao predsednički kandidat spominjao sadašnji potpredsednik kosovske skupštine Kujtim Šalja.

Pojedini su i mišljenja da je zbog suđenja nekadašnjim pripadnicima OVK u Hagu izglednije da će biti raspisani najpre vanredni parlamentarni izbori, a potom će nov skupštinski saziv izabrati predsednika.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala