Francuska zabranila turske „Sive vukove“, Ankara se obrušila na Pariz

Pratite nas
Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen izjavio je da je turska nacionalistička grupa „Sivi vukovi“ zabranjena, dodajući da je ta organizacija odgovorna za nasilna dela i da podstiče diskriminaciju i mržnju.

Savet francuskih ministara je u sredu to i odobrio.

Darmanen je na Tviteru podelio fotografiju uredbe, dodajući da je grupa „raspuštena u skladu sa uputstvima predsednika Republike“.

„Oni (grupa Sivi vukovi) podstiču diskriminaciju i mržnju i umešani su u nasilne akcije“, naveo je on.

Darmanen je još u ponedeljak najavio da želi da zabrani organizaciju koja je povezana sa turskom Partijom nacionalnog pokreta (MHP).

MHP je najoštrije osudila ovaj potez Francuske i na Tviteru je objavila fotografiju francuske vlade „koja grli teroriste PKK u Jelisejskoj palati“, tvrdeći da je očigledno licemerje razotkrilo „ambivalentan stav Evrope“.

Ankara se obrušila na Francusku zbog odluke da zabrani tursku nacionalističku grupu i optužila vladu Emanuela Makrona za „dvostruke standarde“ zbog „tolerancije prema terorističkim organizacijama“.

Turska je odgovorila besnom izjavom, ističući „licemerni stav svog saveznika u NATO-u“, zbog navodne francuske podrške političkoj grupi Kurdistanske radničke partije (PKK), koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

„Ovaj licemerni stav i provokativna odluka koja je donesena pod izgovorom sprečavanja nasilja podsećaju na negativne rezultate Francuske u borbi protiv terorističkih organizacija koje su pod pokroviteljstvom i imaju podršku Francuske“, rekao je portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova.

Turska vlada grupu kurdskih boraca u Siriji, koja se borila protiv Islamske države smatra produženom rukom PKK.

Makron je razljutio Ankaru prošle godine kada je ugostio članove organizacije Sirijskih demokratskih snaga, kojoj pripadaju i kurdski borci.

U izjavi Ankare u se takođe tvrdi da je Pariz podržao i druge grupe koje Turska smatra terorističkim.

Podsetimo, protekle nedelje su pripadnici „Sivih vukova“ viđeni kako jurišaju ulicama Liona, „tragajući“ za Jermenima. 

Francuska zastava - Sputnik Srbija
Turski „Sivi vukovi“ marširali francuskim ulicama uz povike „Alahu akbar“ i „Gde su Jermeni“ /video/

U incidentu u Lionu četiri osobe su povređene, a pre toga na spomeniku žrtvama genocida nad Jermenima kod Liona ispisani su grafiti, među kojima i natpis „Sivi vukovi“.

To se dogodilo u jeku turske podrške Azerbejdžanu u sukobu sa Jermenijom zbog sporne regije Nagorno-Karabah, navodi RT.

Zabrana „Sivih vukova“ došla je nakon pojačanih tenzija na relaciji Pariz – Ankara nakon što je islamski terorista odrubio glavu francuskom profesoru koji je tokom predavanja pokazao poznatu karikaturu proroka Muhameda koju je ranije objavio satirični časopis „Šarli ebdo“.

Francuski predsednik Emanuel Makron je stao u odbranu karikatura i dodatno razbesneo islamski svet. U mnogim islamskim zemljama održani su protesti i zabranjena je prodaja proizvoda iz Francuske. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je Makron treba da proveri svoje mentalno zdravlje i uporedio odnos Evrope prema muslimanima sa odnosom preme Jevrejima pre Drugog svetskog rata.

Nakon dodatnih tenzija, u Nici je izvršen teroristički napad u kojem je ubijeno nekoliko osoba.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala