Dve nove mere u Srbiji: Zabrana okupljanja više od pet osoba i jesenji raspust za sve đake

© Sputnik / Bojana StojadinovićJedan od kafića u TC Galerija Beograd
Jedan od kafića u TC Galerija Beograd - Sputnik Srbija
Pratite nas
Krizni štab predložio je danas da se zabrani okupljanje više od pet ljudi i zatvorenom prostoru i napolju, potvrdila je član Kriznog štaba Darija Tepavčević Kisić. Odlučeno je i da naredne nedelje na jesenji raspust idu i osnovci i srednjoškolci.

Ona je na konferenciji za novinare pojasnila da je školskim kalendarom bilo predviđeno da od srede do petka (11, 12. i 13. novembar) mali jesenji raspust imaju samo osnovne škole, a jedan dan odmora - 11. novembar bio je predviđen za srednjoškolce zbog državnog praznika. Međutim odluka je doneta da i srednjoškolci ne idu u školu tri dana.

Darija Kisić je rekla da školska sredina nije okidač za širenje virusa da se đaci pridržavaju mera, i da je registrovanih pozitivnih slučajeva zaražavanje bilo najčešće van škole.

Ona je navela da je u pojedinačnim slučajevima došlo do zaražavanja unutar školske sredine, ali da se odmah reagovalo, da je razred odnosno polovina razreda u kom je bilo zaraženih prebačena na onlajn nastavu na dve nedelje.

Prema njenim rečima, na onlajn nastavi iz mera predostrožnosti sada je 200 đaka.

"Ovakve mere predostrožnosti su dovele do toga da je prilično stabilna situacija u školskoj sredini. To je zbog odgovornog ponašanja dece i nastavnika i profesora koji drže nastavu", rekla je Kisić Tepavčević.

Od početka školske godine virus korona potvrđen je kod ukupno 708 đaka, a samo u prva četiri dana ove nedelje kod 202 đaka, navela je Kisić Tepavčević.

Govoreći o meri okupljanja do pet osoba ona je rekla da to nije samo preporuka nego i obaveza.

„Zabrana se odnosi na okupljanje na javnim manifestacijama, što se odnosi na proslave, kongrese i seminare. Misli se na organizovana okupljanja. Ne odnosi se na školsku i radnu sredinu. Ne odnosi se na školsku i radnu sredinu, gde može da bude više od pet osoba, ali samo ako se obezbede četiri metra kvadratna po osobi u prostoriji, to jest udaljenost od dva metra“, rekla je Kisić Tepavčević.

Kada je reč o kulturnim manifestacijama, kaže da je tu i dalje za pozorišta i bioskope ograničenje do 500 ljudi, uz strogo propisane uslove - nošenje maske, razmaka i slično, dodala je ona.

Pročitajte još: 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala