6G mreža iz svemira: Kina šalje eksperimentalni satelit u orbitu

CC0 / Pixabay / Satelit
Satelit - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kina je danas pustila u orbitu „prvi testni satelit 6G“ lansiranjem raketnog nosača „Long marč 6“, navodi se u poruci Univerziteta za elektronsku nauku i tehnologiju. Eksperimentalni 6G satelit će „verifikovati teraherc komunikacionu tehnologiju u svemiru, što je proboj u svemirskoj komunikaciji“, piše „Global tajms“.

Satelit 6G je među tri kineska satelita koja su uspešno lansirana u orbitu, zajedno sa 10 komercijalnih satelita za daljinsko očitavanje, koje je razvila argentinska kompanija Satelodžik, navodi se u izveštaju.

Satelit, koji nosi korisni tovar za komunikaciju, uspostaviće primopredajnu vezu za izvođenje testova opterećenja na terahercima. Prema tome, satelit težak 70 kilograma biće „prva tehnička potvrda komunikacije na terahercima“ testirana u svemiru, kaže profesor Suu Jangšengu sa Univerziteta za elektronsku nauku i tehnologiju.

Satelit će imati i neke druge funkcije, uključujući daljinsko posmatranje i nadgledanje prirodnih katastrofa, dok će i dalje vršiti testove, navode sa Univerziteta.

Teraherc komunikacija je jedna od ključnih tehnologija u razvoju mreža šeste generacije i ima prednost u odnosu na alternative, pre svega zbog velike brzine prenosa i „potencijala za primenu u zemaljskoj i svemirskoj komunikacije“.

Predviđa se da će 6G mreže biti deset puta brže od mreža pete generacije, jer svet nastavlja da se bori sa kineskom superbrzom tehnologijom zbog strahova za bezbednost.

U maju su se „Čajna unikom“ i nacionalni proizvođač telekom opreme ZTE dogovorili da zajednički istražuju i razvijaju 6G mrežu, predviđajući da će sledeća generacija tehnološke ere započeti 2030. godine.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala