Zašto je crvena boja rezervisana za američke republikance, a plava za demokrate?

© REUTERS / Elise AmendolaPristalice su obasjane crvenim i plavim svetlom dok čekaju da predsednik Donald Tramp govori na predizbornom skupu,
Pristalice su obasjane crvenim i plavim svetlom dok čekaju da predsednik Donald Tramp govori na predizbornom skupu, - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na bilo kojoj izbornoj mapi za 2020. godinu šema boja je jasna: crvena je za republikance, plava za demokrate. Ali odakle taj univerzalni sporazum o kodiranju boja?

To je relativno novo. Iako su crvena i plava boja često korišćene za suprotstavljene strane u američkoj političkoj istoriji, tek od izbora 2000. godine crvena, odnosno plava su dodeljivane konkretnim političkim strankama.

Te godine su „Njujork tajms“ i „Ju-Es-Ej tudej“ prvi put objavili izborne mape u boji, a boje su dodeljivali prilično proizvoljno, prenosi Lajvsajens.

„(Red) počinje s r, republikanac počinje sa ’r‘“, rekao je viši grafički urednik Arči Ce za „Verdž“. „To je bila normalna asocijacija“.
© REUTERS / LEAH MILLISDevojčica sa kačketom crvene boje na predizbornom skupu republikanca Donalda Trampa u Pensilvaniji
Zašto je crvena boja rezervisana za američke republikance, a plava za demokrate? - Sputnik Srbija
Devojčica sa kačketom crvene boje na predizbornom skupu republikanca Donalda Trampa u Pensilvaniji

Političke stranke su prihvatile dodeljene boje. Demokrate su ovih dana pozivale građane da „glasaju plavo!“, a pristalice Donalda Trampa prave crvene šešire sa sloganom „Učini Ameriku ponovo velikom“. Ali moglo je lako da se krene drugim putem. Prema „Histori čenelu“, prve izborne mape u koloru na televiziji emitovane su 1976. godine, ali nije postojala doslednost među emiterima u pogledu toga koje su boje korišćene za koju stranku. Crvena je često zastupala demokrate, a plava republikance.

Da se ​​vratimo u prošlost, crvena i plava su bile uobičajene opcije za razlikovanje političkih partija ili dve strane. Na primer, krajem hiljadu osamstotih i početkom hiljadu devetstotih, šefovi političkih partija u Južnom Teksasu glasačke listiće bojili su u crveno i plavo kako bi „pomogli“ nepismenim ili neengleskim govornicima na biralištima (ova pomoć često uključivala je direktnu izbornu manipulaciju). Republikanci su u ovom sistemu često bili crveni, iako su se boje razlikovale od okruga do okruga.

© REUTERS / HANNAH MCKAYPristalice američkog demokratskog kandidata za predsednika Džoa Bajdena u plavim majicama tokom predizbornog skupa
Zašto je crvena boja rezervisana za američke republikance, a plava za demokrate? - Sputnik Srbija
Pristalice američkog demokratskog kandidata za predsednika Džoa Bajdena u plavim majicama tokom predizbornog skupa

Dugi, mukotrpni izbori između Džordža V. Buša i Ala Gora 2000. zacementirali su crvene i plave oznake za republikance i demokrate. Glavne novinske mreže su se „udružile“ kako bi održale boje doslednim, što je učinilo izveštavanje manje zbunjujućim.

Korišćenje plave za levicu i crvene za desnicu čini Sjedinjene Države neobičnim među ostalim zemljama, koje crvenu boju često povezuju sa političkim strankama na levici, a plavu sa konzervativnim strankama. Na primer, Konzervativna stranka u Ujedinjenom Kraljevstvu koristi plavu boju, dok Laburističku stranku simbolizuje crvena zastava.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala