Zaharova: Za razliku od Vašingtona, nikome ne dajemo ultimatum „Rusija ili SAD“

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nije prvi prvi put da Moskva skreće pažnju na činjenicu da Vašington zahteva od drugih zemalja da, kao uslov za saradnju, ograniče interakciju sa Rusijom, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući nezadovoljstvo SAD time što Kipar nastavlja da pušta ruske vojne brodove u svoje luke.
„Takav pristup protivreči neotuđivom pravu svake države da vodi nezavisnu spoljnu politiku. Kao što znate, pridržavamo se drugih principa. Nikada ne dovodimo u vezu razvoj bilateralnih odnosa sa partnerima sa prirodom njihovih odnosa sa trećim zemljama. Ne nameravamo da druge stavljamo pred veštački izbor 'mi ili SAD'. Polazimo od toga da je reč o suverenom prerogativu, zasnovanom na istinskoj ravnopravnosti. Odbacujemo prinudni dijalog“, istakla je Zaharova.
Ruski vojni protivvazdušni brod Admiral Pantelejev u luci Limasol na Kipru - Sputnik Srbija
Američki uslov Kipru: Ako spusti rampu ruskim brodovima, nastavlja se saradnja sa SAD

Prema rečima portparolke, Rusija je uverena da će kiparske vlasti ostati posvećene multivektorskom političkom kursu i razvoju uzajmno korisne saradnje sa Rusijom.

Nedavno je pomoćnik američkog državnog sekretara Klark Kuper izjavio da je Vašington nezadovoljan time što Kipar i dalje da dozvoljava ulazak u svoje luke ruskim vojnim brodovima. Prema rečima američkog zvaničnika, odustajanje od toga daće mogućnost Nikoziji da više sarađuje sa SAD u odbrambenoj sferi.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala