Počelo postavljanje statue Stefana Nemanje /foto/

© Foto : Grad BeogradPočelo postavljanje statue Stefana Nemanje
Počelo postavljanje statue Stefana Nemanje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Savskom trgu u Beogradu počelo je postavljanje delova statue Stefana Nemanje što će u potpunosti biti završeno u narednih 10 do 15 dana. U Beograd stiže grupa ruskih vajara i majstora, ali ne i autor spomenika Aleksandar Rukavišnjikov, kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Gotovo potpuno je postavljen postament spomenika, odnosno razbijeni vizantijski šlem sa čije su unutrašnje strane mozaici sa detaljima iz života Stefana Nemanje i srpske istorije koji su, izrađeni tehnikom kao i mozaici u Hramu Svetog Save, kaže Vesić za Sputnjik.

On dodaje da će 12. novembra u Beograd stići grupa ruskih vajara i majstora koji će raditi na samom patiniranju spomenika što će početi oko 20. novembra.

© Foto : Grad BeogradSpomenik će biti kompletno završen između 15. i 25. decembra
Počelo postavljanje statue Stefana Nemanje /foto/ - Sputnik Srbija
Spomenik će biti kompletno završen između 15. i 25. decembra

U Beograd bi 12. novembra trebalo da dođe i autor spomenika, ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, ali je njegov dolazak odložen, jer zbog epidemije korona virusa još uvek nije dobio dozvolu da izađe iz zemlje pošto je stariji od 65 godina.

Očekuje se da spomenik bude kompletno završen između 15. i 25. decembra, ali građani neće moći da ga vide dok ne budu završeni svi radovi na Savskom trgu.

© Foto : Grad BeogradRadovi na postavljanju statue su u toku
Počelo postavljanje statue Stefana Nemanje /foto/ - Sputnik Srbija
Radovi na postavljanju statue su u toku
„Otkrivanje samog spomenika zavisi od toga kada će biti završeni svi radovi na trgu koji su obimni, ali tokom narednih meseci možemo da očekujemo da će sve biti završeno i da ćemo dobiti trg kojim ćemo se, verujem, svi ponositi“, kaže Vesić.

Između ostalog, naveo je da se u blizini spomenika gradi kanalizaciona crpna stanica i dodao da sa druge strane Savskog trga, ispod bolnice „Sveti Sava“, postoji stara crpna stanica napravljena u periodu između dva svetska rata.

„Došlo je vreme da se uradi potpuno nova stanica koja će preuzeti funkciju stare i imati mnogo veći kapacitet“, zaključio je Vesić.

© Foto : Grad BeogradDeo statue Stefana Nemanje
Počelo postavljanje statue Stefana Nemanje /foto/ - Sputnik Srbija
Deo statue Stefana Nemanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala