Sud pozvao Tačijeve žrtve da se prijave

© Tanjug / Phil NijhuisHašim Tači u Hagu
Hašim Tači u Hagu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalizovana veća Kosova, poznata i kao sud za zločine OVK, pozvala su žrtve zločina za koje su optuženi Hašim Tači, Kadri Veselj, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići da se prijave da učestvuju u sudskom postupku.
Žrtve mogu da učestvuju u postupku ukoliko pokažu da su pretrpele štetu, uključujući fizičku, duševnu ili materijalnu štetu, kao direktan rezultat krivičnih dela iz potvrđene optužnice, navodi se u saopštenju suda.

Ukazano je da će žrtve koje učestvuju u postupcima pred Specijalizovanim većima Kosova obrazovati jednu ili više grupa.

Komadant OVK Hašim Tači sa pripadnicima te terorističke organizacije na Kosovu 1999. godine - Sputnik Srbija
Ubistva i mučenja Srba: Detalji optužnice protiv Tačija i vođa bivše OVK

Svaka od ovih grupa će učestvovati u postupku posredstvom advokata koji ima ulogu zastupnika žrtava, prenosi Tanjug.

Zastupnik žrtava postupa pred nadležnim panelom, a tokom postupka redovno obaveštava žrtve o odvijanju postupka. Zastupnik žrtava će tražiti da čuje stavove žrtava, saslušati njihove probleme i izneti ih pred nadležne sudije, navodi se u saopštenju.

Žrtve koje učestvuju u postupcima pred Specijalizovanim većima imaju određena prava, uključujući pravo da budu obaveštene, da im se prizna status žrtve, kao i da dobiju naknadu štete.

Ovim povodom predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova poručila je da je neophodno da se čuje glas žrtava radi ostvarivanja pravde.

“Posredstvom svog zastupnika, žrtve koje učestvuju u postupku mogu da ostvare prava koja su im data prema našim merodavnim propisima i da se postaraju da se njihov glas čuje pred nadležnim sudijama“, rekla je Trendafilova.

„Učešće žrtava u postupku je ključna odlika naše ustanove. Po sprovođenju aktivne kampanje u okviru programa za komunikaciju i približavanje javnosti u raznim sredinama na Kosovu i u Srbiji sa ciljem da se javnost informiše o pravima žrtava pred Specijalizovanim većima, mi sada ulazimo u sledeću fazu postupka. Služba za učešće žrtava je spremna da na svaki način pomogne u procesu prijavljivanja žrtava“, rekla je sekretar Fidelma Donlon.

Govoreći o važnosti učešća žrtava specijalizovani tužilac Džek Smit je rekao je da su krivična dela za koja se optuženi terete optužnicom teška dela te da se ne sme izgubiti iz vida patnja žrtava.

“Učešće u postupku može žrtvama uliti snagu i obezbediti da se čuje njihov glas“, naveo je Smit.

Tužilaštvo Specijalnog suda u Hagu tereti Hašima Tačija i vođe bivše OVK Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija da su počinili ratne zločine nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva.
Tereti ih i da su zločine protiv čovečnosti kao što su zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni, vršili najmanje od marta 1998. do septembra 1999. godine

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala