Ruski senator: Zašto bi Bajdenova pobeda odgovarala Rusiji

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaTuristički brod prolazi ispod Velikog kamenog mosta u blizini Kremlja u Moskvi
Turistički brod prolazi ispod Velikog kamenog mosta u blizini Kremlja u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi zamenik predsednika Komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Vladimir Džabarov ne isključuje mogućnost da može doći do napretka po pitanju produženja Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) sa SAD u slučaju pobede demokrate Džoa Bajdena na predsedničkim izborima u Americi.
„Sećamo se da je Bajden tokom predizborne kampanje obećao da će produžiti sporazum na pet godina, stoga nije isključeno da tu konačno može doći do napretka“, rekao je Džabarov Sputnjiku.

Senator je istovremeno istakao da se ne realizuju sva predizborna obećanja američkih predsedničkih kandidata.

„Američki predsednički kandidati mnogo obećavaju, ali ne ispunjavaju uvek obećanja. A da se ne spominje da Ameriku, verovatno, čeka ozbiljna istraga u vezi sa pobednikom na izborima. Tako da treba sačekati“, zaključio je ruski senator.

Sporazum START 3 između Rusije i SAD stupio je na snagu 5. februara 2011. godine i predviđa da svaka od zemalja smanji svoj nuklearni arsenal tako da za sedam godina ukupan broj tog oružja ne premašuje 700 interkontinentalnih balističkih raketa, balističkih raketa na podmornicama i teškim bombarderima, odnosno 1.500 bojevih glava i 800 raspoređenih i neraspoređenih sistema.

START 3 je danas jedini aktivni sporazum između dve zemlje o ograničenju naoružanja, a ističe 5. februara naredne godine.

Ako ne bude produžen u svetu više neće postojati nijedan sporazum kojim se ograničavaju arsenali najmoćnijih nuklearnih država.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala