Rusija daje Iranu 1,4 milijarde evra kredita za izgradnju termoelektrane

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaDimnjaci termoelektrane u Omsku
Dimnjaci termoelektrane u Omsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija „Silovije mašini“ bi mogla postati novi izvođač za izgradnju termoelektrane „Sirik“ (TE) u provinciji Hormozgan na jugu Irana, umesto kompanije „Tehnopromekport“ (deo „Rosteha“), piše list „Komersant“.

Novi ugovor između kompanije „Silovije mašini“ i iranskog „Tarmal pover holdinga“ se nalazi na odobravaju u Ministarstvu za ekonomski razvoj Rusije, Ministarstvu finansija i državne korporacije za razvoj „VEB.RF“. „Silovije mašini“ traže da se ubrza odobrenje kredita za početak izgradnje, koja će trajati oko pet godina.

Direktor projekta TE „Sirik“ Behnam Haefinežad izjavio je 31. oktobra da je iranska strana postigla dogovor sa novim ruskim izvođačem za izgradnju elektrane u provinciji Hormozgan. Prema njegovim rečima „realizacija projekta uskoro počinje uz pomoć ruskog državnog kredita. Za ovaj projekat je potreban kredit u iznosu 1,4 milijardi evra“.

Ceremonija otvaranja gradilišta TE „Sirik" održana je u februaru 2017. godine u prisustvu ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka.

Sporazum o primeni projekta postignut je između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog iranskog kolege Hasana Ruhanija nakon razgovora u novembru 2015. godine u Teheranu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala