Afrika - jedan od prioriteta ruske spoljne politike

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaZamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Afrika je jedan od prioriteta ruske spoljne politike i trenutno se radi na tome da se rusko-afričkoj interakciji da integrisani i sistemski karakter, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov.

„Afrika se sigurno kreće putem političkog, socijalno-ekonomskog, naučnog i tehnološkog razvoja. Ona deluje kao aktivan i odgovoran učesnik u međunarodnim odnosima. Svest Afrikanaca o svom jedinstvenom i originalnom kulturnom identitetu postaje sve opipljivija. Odnosi Rusije sa afričkim zemljama imaju dugu istoriju i zasnivaju se na principima saradnje i međusobnog poverenja. Afrika je važan prioriteta ruske spoljne politike“, rekao je Bogdanov tokom govora na 2. Rusko-afričkom forumu.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Rusija poručuje: Dalje ruke od Afrike

On smatra da Rusiju i afričke zemlje ujedinjuju zajednički pristupi rešavanju svetskih problema na kolektivnoj osnovi sa centralnom koordinacionom ulogom Ujedinjenih nacija. Rusko-afričko partnerstvo ima dobre i dugoročne izglede.

„Uspeh foruma je dao snažan podstrek sveobuhvatnom razvoju odnosa Rusije i zemalja afričkog kontinenta. Signali koje dobijamo iz afričkih prestonica svedoče o jačanju partnerstva sa našom zemljom. U toku je aktivan rad na sistemskoj saradnji Rusije i Afrike“, rekao je zamenik ministra.
Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: Počela je trka za Afriku

Na inicijativu Rusije je u oktobru 2019. godine u Sočiju održan prvi samit Rusije i Afrike, kojim su predsedavali predsednik Vladimir Putin i egipatski predsednik Abdel Fatah El Sisi.

Prema rečima ruskog predsednika, samit „Rusija-Afrika" otvorio je novu stranicu u odnosima Rusije sa državama kontinenta. Više od šest hiljada delegata iz 104 zemlje okupilo se u Sočiju, uključujući šefove više od 40 afričkih država i više od 120 ministara spoljnih poslova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala