Rat posle izbora

© REUTERS / TIKSA NEGERIPolicajac regiona Tigraj u Etiopiji
Policajac regiona Tigraj u Etiopiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jaka granatiranja traju od jutros u etiopskoj regiji Tigraj, rekao je za Rojters humanitarni izvor u toj regiji, dodajući da je više od 20 vojnika hospitalizovano u klinici blizu granice sa regijom Amhara.

Izvor nije otkrio sa koje strane sukoba su povređene trupe, prenosi Rojters.

Borbe u Tigraju počele su juče nakon što je premijer pokrenuo vojne operacije kao odgovor na ono što je opisao kao napad lokalnih vlasti na savezne trupe.

Tenzije eskaliraju od septembra, kada je su u Tigraju održani regionalni izbori uprkos protivljenju savezne vlade, koja je glasanje nazvala „nelegalnim".

Poslednjih dana obe strane su se međusobno optuživale za planiranje vojnog sukoba.

U sredu je lokalna vladajuća stranka Narodnooslobodilački front Tigraj (TPLF), pokušala da ukrade artiljeriju i drugu opremu od tamošnjih saveznih snaga, saopštio je kabinet premijera Abija Ahmeda.

„Poslednja crvena linija pređena je ovim napadima i zbog toga je savezna vlada primorana na vojnu konfrontaciju“, saopštila je savezna vlada, dodajući da je cilj bio da se spreči nestabilnost koja zahvata region i zemlju.

Etiopija je proglasila vanredno stanje u severnoj regiji Tigraj nakon što je premijer naredio vojsci da se suprotstavi Regionalnoj vladi, za koju tvrdi da je izvela smrtonosni napad na vojnu bazu, prenosi agencija Anadolija

Redvan Husein, portparol novoosnovane radne grupe za vanredno stanje, rekao je da vlada na TPLF gleda kao na pravog neprijatelja, a ne na region Tigraj.

„Ovaj sukob je sa vrlo malom grupom uskih interesa, koja je usredsređena na destabilizaciju nacionalnog poretka", rekao je Redvan na brifingu.

Američka ambasada u Etiopiji pozvala je obe strane na deeskalaciju i zaštitu civila.

Tokom vikenda naoružani napadači ubili su 32 osobe i zapalili više od 20 kuća u Oromiji u zapadnoj Etiopiji. Tamošnja vlast je navela da je napad na etničku grupu Amhara izvela pobunjenička Oslobodilačka vojska Oromije, ali ona zasad nije pominjala napad, dok je slične izveštaje ranije negirala.

Amhari su po brojnosti druga etnička grupa u Etiopiji, posle Oroma, navodi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala