Amerika na nogama: Protesti u više gradova, na ulicama i Trampove i Bajdenove pristalice /video/

© AP Photo / Marcio Jose SanchezDemonstranti u Portlandu pale zastavu SAD.
Demonstranti u Portlandu pale zastavu SAD. - Sputnik Srbija
Pratite nas
U više američkih gradova nakon predsedničkih izbora došlo je do protesta pristalica i republikanaca i demokrata, koji zahtevaju da se glasanje zaustavi, odnosno pozivaju zvaničnike da „prebroje svaki glas“.

U Njujorku su hiljade demonstranata prodefilovale pored luksuznih prodavnica na Petoj aveniji Menhetna, dok predsednička trka i dalje traje, a glasački listići se broje u ključnim državama, piše „Gardijan“.

Protesti u Njujorku - Sputnik Srbija
Drama u Njujorku: Tuče sa policijom, blokada saobraćaja /video/

Kako prenosi „Ju-es-ej tudej“, protesti u Njujorku su pretežno mirni ali je povremeno dolazilo do napetosti i uzavrelih emocija.

Snage reda prijavile su „veliku štetu“ u Portlandu, gde je pozvana nacionalna grada da interveniše, a haos je zavladao i u delovima Mičigena, ključne države u izbornoj trci.

Slični protesti održani su u najmanje šest gradova, uključujući Los Anđeles, Sijetl, Hjuston, Pitsburg, Mineapolis i San Dijego.

Demonstranti su se okupili ispred gradske kuće u Dalasu u Teksasu.

U Čikagu su demonstranti zahtevajući potpuno prebrojavanje prodefilovali centrom grada i ulicom koja gleda na Tramp kulu.

Mnoge od ovih događaja organizovale su lokalne grupe povezane sa koalicijom lokalnih organizacija i sindikata „Zaštitite rezultate“.

​Demonstracije su usledile kada je Donald Tramp zapretio da će se „tužbama dokopati predsedničkog mesta“, pokrenuvši juče zahteve za zaustavljanje prebrojavanja glasova u tri kolebljive države, piše „Gardijan“.

Nije jasno da li će se izborni rezultat promeniti.

I u Mičigenu su prodemokratski demonstranti marširali zahtevajući da zvaničnici dovrše prebrojavanje glasova, dok su Trampove pristalice u Detroitu okupljene ispred TCF centra i unutar predvorja, sa policajcima postrojenim da ih spreče da uđu u prostor za brojanje skandirale „Zaustavite prebrojavanje!“ i „Zaustavite glasanje!“

U Feniksu u Arizoni, pro-Trampovi demonstranti, od kojih su neki bili naoružani, okupili su se ispred glavnog grada države zahtevajući suprotno, budući da je sa brojanjem glasova, Džo Bajden je smanjio vođstvo u državi. Bajden je u Arizoni imao prednost od oko 79.000 birača, a ostalo je 515.000 neprebrojanih glasova.

Prethodno je republikanski izborni štab podneo tužbu u pokušaju da zaustavi prebrojavanje zahtevajući od državnog sekretara Demokratske države Mičigen da dozvoli više posmatrača.

Policija je uhapsila desetine demonstranata u Mineapolisu koji su zahtevali akciju po nizu pitanja.

Demonstracije su navodno planirane pre izbora u utorak.

Bilo je hapšenja i u Los Anđelesu i u Portlandu u državi Oregon.

Generalni državni tužilac u Mičigenu, Dana Nesel, Demokrata, insistirala je na tome da su obe stranke i javnost dobili pristup prebrojavanju podataka „koristeći čvrst sistem provera i ravnoteže kako bi se osiguralo da se svi listići broje pošteno i tačno“.

Produženo prebrojavanje ovogodišnjeg „mora“ glasova koji su pristigli poštom podiglo je strah od masovnih građanskih nemira, ali do sada se taj scenario nije ostvario.

U utorak uveče, raštrkani protesti izbili su nakon završetka glasanja, protežući se od Vašingtona do Sijetla, ali nije bilo značajnijeg nasilja, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala