Počinje 23. Pančevački džez festival

© Foto : bettina frenzelPijanista David Helbok i trubač Lorenco Rab
Pijanista David Helbok i trubač Lorenco Rab - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vokal i kompozitorka Irina Karamarković i izraelski pijanista Gaj Mintus nastupiće večeras u Kulturnom centru Pančeva na otvaranju 23. Pančevačkog džez festivala.

Koristeći aplauze, pucketanja prstima, bitboksovanje, uz prepoznatljiv svirački stil na klaviru, Mintus na koncertima zvuči poput kompletnog benda kreirajući maštovit scenski performans.

Njegov koncert je planiran treće večeri festivala, ali će svirati večeras umesto italijanskog bandoneoniste, pijaniste i kompozitora Danijelea di Bonaventure, čiji je nastup odložen zbog pandemije.

Promene na festivalu diktira pandemija

To nije jedina promena u programu ovogodišnjeg festivala uzrokovana složenim uslovima i ograničenjem putovanja u pojedinim evropskim zemljama, te će tako umesto internacionalnog sastava austrijskog saksofoniste Volfganga Pušniga „Fulsome X“ sutra biti prikazan dokumentarni film o Irini Karamarković.

Irina Karamarković će nastupiti večeras od 19 sati sa muzičarima iz Beograda — gitaristom Bratislavom Radovanovićem, saksofonistom Dušanom Petrovićem, basistom Branislavom Radojkovićem, bubnjarom Feđom Franklinom.

Duo Hadžimanov—Dedić

Druge festivalske večeri, u planiranom terminu (od 19 časova) publika će slušati duo renomiranih džez pijanista — Vasila Hadžimanova iz Srbije i Matije Dedića iz Hrvatske.

Na zatvaranju 23. Pančevačkog džez festivala, 7. novembra, od 19 časova sviraće austrijski muzičari — pijanista David Helbok i trubač Lorenco Rab, koji su svoja zajednička muzička interesovanja ovekovečili na albumu „What’s next“ iz 2014. godine, da bi saradnju nastavili nizom živih nastupa.

Helbok, pijanista napetog i oštrog, ali i melodičnog stila, i eklektični Rab, koji majstorski proleće kroz istoriju džez trube do avangarde savremenog doba, predstavljaju idealan koncertni spoj, ističu organizatori pančevačkog festivala.

Manifestaciju će zatvoriti niški sastav „Eyot“, koji 12 godina gradi uspešnu internacionalnu karijeru.

U maniru postroka

Dejan Ilijić na klaviru, Slađan Milenović na gitari, basista Marko Stojiljković i bubnjar Miloš Vojvodić zajedno su od prvih dana benda i dosledno se drže muzičkih ideja zbog kojih su postali prepoznatljivi, a to su skandinavska pijanistička škola na tragu Esbjorna Svensona, melos balkanskih zemalja, suptilne dinamičke gradacije u maniru postroka i pažljivo uklopljeni neparni ritmovi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala