Nemci se plaše Trampove pobede

© AFP 2023 / Tobias SCHWARZ Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik SAD Donald Tramp na otvaranju samita G20 u Hamburgu
Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik SAD Donald Tramp na otvaranju samita G20 u Hamburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemački političari zabrinuti su zbog još uvek neizvesnog ishoda predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, dok pojedini otvoreno govore da ne bi bili zadovoljni pobedom Trampa.

Predsednik komiteta Bundestaga za spoljne poslove iz Hrišćansko-demokratske unije Norbert Retgen izjavio je da Nemačka nije spremna da još četiri godine sarađuje sa Donaldom Trampom, kao predsednikom SAD.

„Nemačka nije raspoložena da još četiri godine sarađuje sa Trampom. Druga pobeda na izborima će nam biti ozbiljan izazov za koji još nismo spremni“, napisao je Retgen na Tviteru.

Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp Karenbauer izjavila je da je Nemačka zabrinuta zbog „veoma eksplozivne situacije“ u SAD gde se Donald Tramp i pre završetka prebrojavanja glasova na predsedničkim izborima proglasio pobednikom.

„Ovo je veoma eksplozivna situacija. Ovo je situacija može da dovede do ustavne krize u SAD, kao što stručnjaci s pravom govore. I to je nešto što mora da izazove veliku zabrinutost“, poručila je Kramp-Karenbauer, prenosi Rojters.

Ishod „izbora još nije rešen… glasovi se još prebrojavaju“, rekla je ona za ZDF.

Nemačka ministarka je rekla da su odnosi Berlina i Vašingtona bili „na teškom testu protekle četiri godine“ za vreme predsednika Donalda Trampa.

U budućnosti ćemo „morati da uradimo mnogo više za sopstvene interese, u Nemačkoj, a pre svega sa ostalim Evropljanima“, istakla je ministarka.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Haiko Mas nedavno je izjavio da se nada da će se transatlantski odnos poboljšati - nakon protekle četiri godine.

„Potrebni smo jedni drugima.. Sa Donaldom Trampom kao američkim predsednikom partnerstvo više nije funkcionisalo. Pojavile su se nove krize i sukobi, a ništa nije rešeno“, rekao je on za ARD.

On je dodao da ni „dolazak Bajdena ne bi promenio sve“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala