Moskva: Lavrov nikoga nije kritikovao, izjava o plaćenicima bezrazložno uznemirila Baku

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev reagovao je na nedavnu izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da u Karabahu ratuje oko 2.000 plaćenika, rekavši da žali što se on „vodi glasinama“. Neimenovani izvor u ruskom Ministarstvu inostranih poslova ukazao je na to da u rečima Lavrova nema kritike na račun Azerbejdžana, niti bilo koje druge zemlje.
„Više puta sam odbacio takve neosnovane tvrdnje. Da budem iskren, žalim što visoki zvaničnici zemalja koje bi trebalo da budu neutralne, deluju na osnovu mandata koji im je dodelio OEBS i koriste se nepotvrđenim 'informacijama' i glasinama“, rekao je Alijev za špansku agenciju EFE, a preneli su azerbejdžanski mediji.

On je ponovio da „već više od mesec dana nije pružen nijedan dokaz, dokument, niti argument“ da na azerbejdžanskoj strani ratuju strani militanti.

„Pa zašto onda ne vide šta se događa na jermenskoj strani, koliko plaćenika ratuje na njihovoj strani? Zašto Rusija i Francuska, koje nas optužuju, nisu ništa rekle o tome?“, izjavio je lider Azerbejdžana.

Šta je tačno rekao Lavrov?

Ruski ministar je ranije izjavio da Rusija poziva spoljne igrače da iskoriste svoje sposobnosti da spreče prebacivanje plaćenika iz zemalja Bliskog istoka u Nagorno-Karabah, kojih u tom regionu ima oko 2.000.

Kako je rekao, zvanična Moskva je zabrinuta zbog „internacionalizacije nagorno-karabaškog sukoba i umešanosti militanata sa Bliskog istoka“.

Prema rečima neimenovanog izvora, „kao što vidimo, u komentaru ruskog ministra nema prekora ni na račun Azerbejdžana, niti na račun neke druge zemlje“.

„Iskreno rečeno, nije nam sasvim jasna emocionalna reakcija uvaženog Ilhama Alijeva na komentar Lavrova. Možda su mu pomoćnici pokazali nečiji materijal, ili su izneli sopstveno tumačenje“, izjavio je novinarima izvor u Ministarstvu.

Dodao je da se „radi o našoj izuzetnoj zabrinutosti zbog dospevanja plaćenika u region Zakavkazja, sa kojim je Ruska Federacija neposredno sused“.

„S tim u vezi, zamolili bismo naše azerbejdžanske prijatelje da budu pažljiviji kada se upoznaju sa primarnim izvorima. Rusija je uvek maksimalno pažljivo pristupala svojoj ulozi posrednika u sukobu koji je vrlo osetljiv za naše bliske zemlje“, rekao je.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala