Evropski sud doneo presudu u slučaju protiv države Srbije

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaEvropski sud za ljudska prava u Strazburu
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio kao neprihvatljivu tužbu protiv države Srbije, koju su 2012. podneli roditelji poginulog gardiste.

Gardista Dragan Jakovljević ubijen je, podsetimo, zajedno sa gardistom Draženom Milovanovićem u kasarni Topčider, 5. oktobra 2004. godine.

Jakovljevići su tužbu podneli povodom oslobađajuće presude iz 2008. godine u krivičnom postupku koji su vodili protiv bivšeg vojnog sudije Vuka Tufegdžića, koji je vodio prvu istragu povodom pogibije gardista, a jer je u javnosti svojim izjavama povredio ugled i čast njihovog ubijenog sina.

U odluci koja je danas objavljena na sajtu Evropskog suda, navodi se da je tužba je odbačena jer nisu iscrpljeni svi domaći pravni lekovi, odnosno jer su pored krivičnog postupka i postupka pred Ustavnim sudom, koji su prošli neuspešno, Jakovljevići mogli da pokrenu i parnični postupak za odštetu usled povrede časti i ugleda.

„Sud smatra da je podnosilac predstavke trebalo da pokrene građansku tužbu na osnovu Zakona o obligacionim odnosima“, navodi se u odluci i dodaje da prema pravilima tog suda tužba mora biti odbačena zbog neiscrpljivanja domaćih pravnih lekova.

Odluku je donelo sedmočlano veće jednoglasno.

Punomoćnik porodice Jakovljević advokat Predrag Savić u izjavi za Tanjug najavio je je žalbu na ovu odluku Velikom veću Evropskog suda.

On međutim smatra da je dobro što je Evropski sud uopšte pristao da odlučuje u ovom predmetu, jer to ranije nije činio povodom sličnih predstavki.

Jakovljevići su tužili državu Evropskom sudu 2012. godine povodom pravosnažnog rešenja, tadašnjeg Okružnog suda u Beogradu, kojim je bivši vojni istražni sudija Vuk Tufegdžić oslobođen od optužbi za iznošenje ličnih i porodičnih stvari, odnosno da je svojim izjavama u javnosti povredio ugled i čast njihovog ubijenog sina.

Smatraju da su im tom odlukom suda povređena prava garantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima – na pravično suđenje od strane nezavisnog suda, kao i na delotvornu istragu u vezi sa pravom na život.

Bivši sudija Tufegdžić je vodio vojnu istragu nakon pogibije gardista.

On je tvrdio da su se oni međusobno poubijali, ali je kasnijim veštačenjima utvrđeno da ih je ubila treća osoba, za koju se ni danas ne zna ko je.

Advokati porodica obojice gardista, i Jakovljevića i Milovanovića, podneli su zimus Evropskom sudu za ljudska prava predstavku kojom se žale na državu zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda Srbije iz 2013. godine u delu koji se odnosi na sprovođenje istrage o njihovom ubistvu.

Istraga traje punih 16 godina, a i dalje se vodi protiv NN lica, prenosi B 92.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala