Dodik: Visoki predstavnik će sahraniti BiH, on je običan prevarant

© Srna / Milenko ŠukaloMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko podneo je danas u SB UN 24. godišnji izveštaj o stanju u BiH, a srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Inckov izveštaj potpuno suprotan čak onome što traži EU. Komentarišući Inckov izvešta u SB UN, Dodik je rekao da će visoki predstavnik sahraniti BiH.

„EU u svojih 14 preporuka za BiH traži da se reši pitanje stranih sudija i reguliše pitanje OHR-a, dok Incko u svom izveštaju insistira na tome da ostanu sudije Ustavnog suda i OHR, kako bi on mogao da nastavi da prima svojih 24.000 evra, koje neopravdano dobija iz fondova zemalja koje finansiraju OHR, a onda pripisuju da je to pomoć građanima BiH“, rekao je Dodik u Banjaluci, prenosi Tanjug.

Dodik je rekao i da je Inckko „ogrezao u prevari i laži“ kad govori o stanju u BiH.

„Incko pokušava da objasni i opravda politiku nasilja prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovo kršenje“, kazao je Dodik, koji smatra da visoki predstavnik pokušava da i dalje isključivo na Republiku Srpsku i Hrvate u BiH svaljuje krivicu zato što ne ostvaruje politički koncept rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, koji su masovno kršili i njegovi prethodnici.

Naveo je da je Incko u Savetu bezbednosti u funkciji isključivo Bošnjaka koji sastavljaju taj izveštaj.

„Najveći broj tvrdnji iz ranijih izveštaja izneti su u medijima koji se štampaju u Sarajevu i u funkciji su isključivo održavanja jedne iluzije o funkcionalnoj BiH, koju oni vide samo i isključivo kao centralizaciju. Nikada nisu pokušali da naprave BiH funkcionalnom na bazi onoga što piše u Dejtonu, nego su to masovno kršili i napravili jednu nemoguću situaciju“, rekao je Dodik.

On je naveo da Incko ide za tim da opravda neke ranije politike umesto da se jasno kaže da su oni kreirali i finansirali pravosuđe za koje danas tvrde da ništa ne valja.

„Pre nekoliko dana ambasador Evropske komisije je rekao da ne dobijaju ono zašta daju pare. Kako je moguće da oni finansiraju pravosuđe i traže nešto da dobiju? Šta mi onda radimo, zašto onda naši budžeti daju novac pravosuđu“, upitao je Dodik.

On je dodao da ista ta međunarodna zajednica sada hoće da se menja zakon o visokom sudskom i tužilačkom savetu, koji su, kaže, upravo oni istrgli iz ustavnog sistema i nametnuli.

Prema njegovim rečima, sve je to koncepcija koja ide za tim da se u Savetu bezbednosti zaokruži i zarobi pokušaj da se kao krivac navedu samo Republika Srpska i Milorad Dodik.

„To je prevara. Incko je običan prevarant i zato ga i drže tolike godine, zato što vara Savet bezbednosti“, rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala