Bugarski političar o Skoplju: Ako odstupimo – pobediće Rusija i Srbija

© Fotolia / AdonskyParlament u Bugarskoj, Sofija
Parlament u Bugarskoj, Sofija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sadašnji istorijski spor na koji su se fokusirali političari u Sofiji nema nikakve veze sa prioritetima kojima treba da se rukovodi vlada: da onemogući srpskoj politici etničke i teritorijalne podele u Severnoj Makedoniji i bilo kakve pretenzije kada je reč o makedonskoj manjini u Bugarskoj, kaže političar Radan Kanev.

Kako kaže ovaj bugarski poslanik u Evropskom parlamentu, ponašanje bugarske vlade prema Severnoj Makedoniji je predizborni instrument.

On je ocenio da retorika prema pitanju pristupanja Severne Makedonije EU obezbeđuje, u trenutku kada se bliže izbori, stranci VMRO BND opstanak.

Pored toga, dodao je Kanev, Bugarska je sebi dozvolila da se upliće u predizbornu trku u samoj Severnoj Makedoniji.

„Bili smo svedoci opasne kombinacije diplomatskog diletantizma, predizbornog populizma i potpune istorijske i političke neupućenosti“, napisao je on na Fejsbuku.

Vlada je sebe dovela u bezizlazan položaj bez obzira na to da li će Bugarska odobriti napredak Skoplja na putu ka EU, uveren je evroposlanik.

„Zbog populizma, ali još više zbog otvorene političke gluposti sadašnja vlada je stavila ne sebe, već čitavu Bugarsku, u bezizlazan položaj. Ako odstupimo poklonićemo pobedu veštačkoj antibugarskoj propagandi i srpskim i ruskim specijalnim službama u Skoplju. Ako stavimo veto doprinećemo stvaranju osnovanog antibugarskog raspoloženja ne samo u Skoplju, nego i u Ohridu, Bitolju, Štipu... Ako odstupimo pokazaćemo slabost, a ako stavimo veto pašćemo u konfuznu međunarodnu izolaciju, jer našu poziciju (za razliku od grčke pozicije i to poslednjih decenija) niko nikada nije objasnio na odgovarajući način“, rekao je on.

Podsetimo, zvanična Sofija podržava pristupanje Severne Makedonije EU uz određene uslove.

Lider VMRO BND, vice-premijer Krasimir Karakačanov, rekao je ranije da Bugarska neće podržati Skoplje sve dok u Severnoj Makedoniji ne priznaju bugarske korene makedonske nacije i jezika.

Šefica diplomatije Ekaterina Zaharijeva rekla je da u ovom momentu Bugarska ne može da odobri pregovarački okvir.

Prva međuvladina konferencija Severne Makedonije i EU predviđena je za decembar, ali je za to potrebno odobrenje Sofije.

Svoju konačnu odluku Bugarska treba da objavi sledeće nedelje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala