Bugarska: Još ne možemo da odobrimo pristupanje Severne Makedonije EU

© AFP 2023 / Eitan AbramovichMinistarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva
Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska je uvek podržavala proširenje Evropske unije na račun Zapadnog Balkana, ali u slučaju Severne Makedonije podrška ne može biti bezuslovna, rekla je ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva.

„Što se tiče pregovaračkog okvira, Bugarska ga ne može odobriti, jer ne vidimo da obuhvata pitanja koja izazivaju našu zabrinutost“, rekla je ministarka u emisiji za „bTV“.

Prema njenim rečima, Ministarstva spoljnih poslova obe zemlje su u poslednjih mesec dana rade na delu tekstova koji bi odražavali zahteve Bugarske vezane za govor mržnje u Severnoj Makedoniji i njihove tvrdnje o postojanju makedonske manjine u Bugarskoj.

Odgovarajući na pitanje zašto dokument ne sadrži klauzulu u kojoj se navodi da su makedonska nacija i makedonski jezik bugarskog porekla i zašto je bugarska strana takav zahtev postavila tek sada, Zaharijeva je rekla da sporazum iz 2017. godine uključuje koncept „zajedničke istorije“ zemalja

„Imamo zajedničku istoriju sa Severnom Makedonijom. Mi delimo istoriju i sa Turskom, Grčkom i ostatkom sveta, ali, za razliku od njih, sa Severnom Makedonijom mi imamo zajedničku istoriju“, primetila je Zaharijeva.
Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov - Sputnik Srbija
Bugarski ministar: Podsećamo Skoplje na uslove pod kojima će Sofija podržati članstvo u EU

Ranije je ministar odbrane Krasimir Karakačanov rekao da Sofija neće odobriti početak pregovora za pristupanje u EU dok Skoplje ne prizna bugarsko poreklo Makedonaca i makedonskog jezika.

Ekaterina Zaharijeva je od juče u karantinu zbog kontakata sa kolegom kod koga je potvrđen kovid 19, ali je njen test na koronu negativan.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala