Rusija danas slavi Dan narodnog jedinstva /video/

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaBaner festivala "Dan narodnog jedinstva" u Moskvi
Baner festivala Dan narodnog jedinstva u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Rusiji se danas, 4. novembra, proslavlja Dan narodnog jedinstva. Praznik je uključen u kalendar praznika pre 15 godina u znak sećanja na događaje iz 1612. godine kada su ustanici pod vođstvom Kuzme Minjina i Dmitrija Požarskog oslobodili Moskvu od poljskih osvajača.

Ove godine se zbog pandemije virusa korona većina događaja posvećenih ovom prazniku održava onlajn. U okviru praznika biće održano više od 5.000 događaja.

U Zabajkalskom kraju lokalna filharmonija je priredila svečani koncert koji emituju na internetu.

Stanovnici Primorskog kraja su među prvima počeli da slave današnji praznik. U Vladivostoku su razvili ogromnu Zastavu pobede – jedan od simbola pobede u Drugom svetskom ratu.

„Danas razvijaju u Vladivostoku ogromnu Zastavu pobede, koju su 1945. godine razvili nad Rajhstagom. Danas to ne čine samo mladi kadeti, nego i predstavnici različitih nacionalnosti koji žive u Primorskom kraju“, rekao je Denis Ivljev, dopisnik televizije „Zvezda“.

U Moskvi će u čast praznika televizijski toranj Ostankino biti osvetljen u bojama nacionalne zastave. Zbog virusa korona broj zvaničnih događaja sveden je na minimum.

Pres-služba Kremlja je saopštila da će ruski predsednik Vladimir Putin danas, prema tradiciji, razgovarati sa predstavnicima verskih zajednica, ali ove godine će se to odvijati putem video-konferencije.

Takođe se navodi da će Putin, zajedno sa predstavnicima omladinskih organizacija, položiti cveće na spomenik Minjinu i Požarskom na Crvenom trgu.

Dan narodnog jedinstva je sećanje na jedan od najdramatičnijih perioda u ruskoj istoriji, koji je postao simbol okupljanja naroda pred poteškoćama i spoljnim pretnjama. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala