Vojne vežbe u sirijskom Tartusu: Ruski mornari likvidirali požar na podmornici /video/

© Sputnik / Ekaterina Štukina / Uđi u bazu fotografijaPodmornica "Novorosijsk"
Podmornica Novorosijsk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posada ruske podmornice „Novorosijsk“ uspešno je završila vežbu likvidiranja požara. Prema planu vežbi koje su se odvijale u luci sirijskog Tartusa , u prvom delu podmornice je izbio požar, a mornari su imali svega nekoliko minuta da spreče širenje vatre, prenosi televizija „Zvezda“.

Komandant podmornice je izdao naređenje mornarima da gase požar azotom. Jedinstveni sistem za gašenje izborio se sa vatrom za nekoliko minuta.

„Sistem za gašenje požara azotom omogućava gašenje vatre bez uticaja na zdravlje posade. Azot ulazi u odeljak gde je požar i istiskuje kiseonik, koji je oksidaciono sredstvo za širenje požara. Kiseonik se istiskuje i samim tim vatra se gasi“, objasnio je komandant podmornice „Novorosijsk“ Sergej Mihajlov.

Vatra je ugašena, ali jedan od mornara se otrovao ugljen-monoksidom. Odmah su ga priključili na kiseonik i izneli na površinu na specijalnim nosilima. Stiglo je vozilo hitne pomoći.

„Na moru je mnogo teže, morate pozvati vazdušne snage da evakuišu povređenog helikopterom ili brodovima“, objašnjava šef medicinske službe podmornice Evgenij Oparin. 

Ako se posada mora evakuisati sa podmornice, svi oblače hidrotermičke kombinezone u kojima mogu provesti ceo dan u hladnoj vodi. Ne mogu potonuti u njima.

Mornari su uvežbavali sve moguće vanredne situacije, jer su na moru pomoć najčešće ne može ni od koga očekivati.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala