Putin posetio novi podzemni arheološki muzej u Kremlju /video/

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin razgovara sa predstavnicima omladinskih organizacija
Vladimir Putin razgovara sa predstavnicima omladinskih organizacija  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je novi arheološki muzej manastira Čudov u Kremlju, koji se nalazi pod zemljom na mestu demontirane 14. zgrade moskovskog Kremlja. Muzej je posvećen najstarijoj istoriji Moskve i kompleksu manastira Čudov koji se na tom mestu nalazio od 1365. do 1929. godine.

Putinu su vodiči kroz muzej bili ministarka kulture Rusije Olga Ljubimova i potpredsednik Ruske akademije nauka, direktor arheološkog instituta RAN Nikolaj Makarov.

​Muzejski kompleks je građen poslednjih nekoliko godina na osnovu pronađenih ostataka temelja hrama Čuda Arhanđela Mihaila na teritoriji Kremlja. U podrumima nekadašnje upravne zgrade na površini od oko 500 metara kvadratnih arheolozi su pronašli ostatke građevina iz 12. i sa početka 13. veka, delove manastirskih objekata iz 14-16. veka, spomenike rane moskovske kamene arhitekture. Svi pronalasci su izloženi u muzeju.

Predsednik Rusije je ranije položio cveće na spomenik Minjinu i Požarskom na Crvenom trgu.

Nakon toga je Putin prisustvovao puštanju u rad časovnika na Spaskoj kuli. Časovnik sa zvonima je zaustavljen 9. oktobra radi obnavljanja zvonika koji je dopunjen sa 12 novih zvona. 

Ruski lider je nakon toga prošetao teritorijom Kremlja.

U Rusiji se 4. novembra proslavlja Dan narodnog jedinstva. Praznik je uključen u kalendar praznika pre 15 godina u znak sećanja na događaje iz 1612. godine kada su ustanici pod vođstvom Kuzme Minjina i Dmitrija Požarskog oslobodili Moskvu od poljskih osvajača. Ove godine će se zbog epidemiološke situacije većina događaja u čast obeležavanja Dana narodnog jedinstva održati onlajn.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala