Putin: Patriotizam i složnost ujedinjuju Ruse

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je građanima Dan narodnog jedinstva, istakavši da patriotizam i poteškoće ujedinjuju Ruse.
„Pre svega želim da čestitam vama i svim građanima Rusije, naše velike multinacionalne zemlje, Dan narodnog jedinstva“, rekao je Putin tokom video-konferencije sa predstavnicima verskih zajednica.

On je rekao da su među onima koji su ustali protiv unutrašnjih sukoba i ponižavanja svoje zemlje bili i predstavnici najrazličitijih nacionalnosti i religija.

„Oni su bili ujedinjeni u borbi protiv stranih osvajača i izdaje. Zbog toga su i pobedili, uspostavili su integritet države i snažnu vlast, spasili su, sačuvali otadžbinu“, istakao je ruski lider.

„Patriotizam i složnost stanovnika, zajednički moralni ideali i danas ujedinjuju naše društvo, našu ogromnu multinacionalnu i multikonfesionalnu zemlju“, dodao je Putin.

Prema njegovim rečima, svi narodi Rusije zajedno su prolazili kroz poteškoće i radosti, postizali su grandiozne pobede i prolazili su kroz najteža iskušenja, kroz istoriju su dokazali da žele da žive u miru i slozi.

Međureligijski sukobi mogu tinjati godinama

Ruski predsednik je naglasio da međuetnički odnosi postaju predmet spekulacija u svetu.

„Najsloženija, krajnje osetljiva pitanja međuetničkih i međureligijskih odnosa ponekad postaju, nažalost, predmet spekulacija, beskrupuloznih političkih igara. Na njima pokušavaju da parazitiraju ekstremisti i radikali, podstičući međusobnu mržnju i neprijateljstvo“, dodao je ruski lider.

Putin je izjavio da je međuetnička situacije u nizu svetskih zemalja komplikovana i da međureligijski sukobi mogu tinjati godinama i treba učiniti sve da se to izbegne u Rusiji.

On je istakao da je za Rusiju međuetnički i međureligijski mir temelj temelja, sfera koja zahteva stalnu pažnju svih organa vlasti, građana i medija. Prema njegovim rečima, rad na tom polju treba da bude sadržajan i mukotrpan.

„I mi se trudimo da se baš tako ponašamo – što delikatnije i konstruktivnije. Tim pre što je situacija u nizu zemalja sveta komplikovana. I vidimo do čega dovode postupci svakojakih provokatora, onih koji pod maskom slobode govora vređaju osećanja vernika i onih koji to koriste kao povod da opravdaju nasilje i netrpeljivost“, rekao je Putin.

U Rusiji se 4. novembra proslavlja Dan narodnog jedinstva. Praznik je uključen u kalendar praznika pre 15 godina u znak sećanja na događaje iz 1612. godine kada su ustanici pod vođstvom Kuzme Minjina i Dmitrija Požarskog oslobodili Moskvu od poljskih osvajača. Ove godine će se zbog epidemiološke situacije većina događaja u čast obeležavanja Dana narodnog jedinstva održati onlajn.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala