Putin i Lukašenko: Nastavljamo da jačamo savezničke odnose

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko
Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko razgovarali su telefonom i potvrdili posvećenost daljem jačanju savezničkih odnosa, saopštila je pres-služba Kremlja.

Šef Rusije je podržao predlog Lukašenka da se na teritoriji Belorusije započne proizvodnja vakcine protiv virusa korona uz korišćenje ruskih tehnologija, prenela je pres-služba beloruskog lidera.

„U pogledu suzbijanja infekcije, predsednici su razgovarali o organizovanju proizvodnje vakcina u Belorusiji i korišćenju ruskih tehnologija i tehnološkog procesa u te svrhe. Putin je podržao taj predlog Lukašenka“, prenosi pres-služba agencije „Belta“.

Agencija saopštava da je Putin u razgovoru sa beloruskim kolegom takođe podržao njegovu ideju da Belorusija dobije naftno polje na teritoriji Rusije. Lideri su razgovarali o početku pregovora o snabdevanju Belorusije naftom i gasom 2021. godine i dogovorili se da se ta pitanja rešavaju operativno.

Lukašenko je takođe obavestio Putina o trenutnoj situaciji u Belorusiji. Istovremeno, čestitao mu je Dan narodnog jedinstva, koji se danas obeležava u Rusiji.

Tokom razgovora razmotrena je i situacija u SAD, Poljskoj, Litvaniji , Ukrajini i Karabahu, kao i aktuelna pitanja u pogledu bilateralnih odnosa. Pored toga, strane su razgovarale o brojnim praktičnim pitanjima saradnje u trgovinsko-ekonomskoj sferi.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala