Predsednik Azerbejdžana spreman da zaustavi rat u Karabahu, ali postavlja uslov

© REUTERS / OFFICIAL WEB-SITE OF PRESIDENT OPredsednik Azerbejdžana Ilham Alijev
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da je Baku spreman da zaustavi rat u Nagorno-Karabahu, ali da bi se to desilo Jerevan se mora obavezati da će povući vojsku sa okupiranih teritorija.
„Kao prvo, verujem da što se pre rat završi to će biti bolje. Više puta sam govorio i mogu još jednom ponoviti da ako premijer Jermenije preuzme obavezu da oslobodi ostatak teritorija, mi smo danas spremni da se zaustavimo. On to još nije učinio“, rekao je Alijev u intervjuu italijanskom listu „La republika“.

Predsednik Azerbejdžana je istakao da kompromis Jerevana treba da bude „potpuno oslobađanje svih okupiranih teritorija u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN i realizacijom njihovih osnovnih principa“.

„Prema osnovnim principima, u početku treba da bude oslobođeno pet regiona, a zatim još dva. Mi smo jednostrano već oslobodili četiri regiona. Zbog toga Pašinjan treba da kaže da se vojska treba povući sa teritorija koje su i dalje pod okupacijom – Agdamskog, Kelbedžarskog i Lačinskog regiona. Ali on to ne saopštava. To pokazuje da on ne želi da se rat okonča“, naglašava Alijev.

On je naglasio da se Baku približava svom glavnom cilju.

„Naš zadatak je bio da uspostavimo teritorijalni integritet Azerbejdžana i mi se približavamo tom cilju. Može se reći da smo 30 godina čekali na to. Kako vam je poznato, tokom tog perioda Baku je bio ozbiljno privržen pregovaračkom procesu. Nažalost, to nije dovelo do nekog značajnijeg rezultata. Pored toga, u poslednjih nekoliko godina rukovodstvo Jermenije nas je stalno podstrekavalo svojim izjavama i postupcima, uključujući i vojne provokacije. Poslednja se dogodila 27. septembra. Bili smo prinuđeni da odgovorimo. Kada je reč o pobedi, nismo sebi postavili takav cilj. Hteli smo da to rešimo za pregovaračkim stolom. Ali smo uvek spremni da to postignemo i na bojnom polju, što i činimo“, poručio je azerbejdžanski lider.

Podsetimo, borbe na kontakt liniji zaraćenih strana u Nagorno-Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala