Porez za influensere: Da li će moći da se progleda kroz prste

© SputnikTehnogram
Tehnogram - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poreska uprava Republike Srbije sredinom oktobra izdala je saopštenje u kome se navodi da su na osnovu podataka o uplatama iz inostranstva identifikovana fizička lica koja nisu plaćala porez na prihod. U pozivu se naročito ističu frilenseri, jutjuberi, influenseri, ali i svi drugi  čija je delatnost i zarada vezana za davanje usluga putem interneta.

Takođe, u sklopu uredbe najavljen je i retroaktivni sistem oporezivanja u prethodnih pet godina sa zateznom kamatom u tom periodu.  Pored toga, kako se navodi, fokus za kontrolu je posebno stavljen i na platne kartice otvorene u inostranstvu kao što su „Skrill“, „Payoneer“, „Neteller” ali i na rentiranje stanova putem onlajn-platformi.

Kako se informisati o ličnom porezu za fizička lica? Na koga se odnosi sve ovaj porez i kakve su reakcije u javnosti? Da li će postojati mogućnost da se pojedinim licima sa određenom zaradom progleda kroz prste i kakav se mehanizam koristi u vršenju kontrole?

O temi oporezivanja prihoda građana na uplate iz inostranstva u emisiji „Tehnogram” govori Milan Trbojević, osnivač je i vlasnik knjigovodstva „Knjiški moljac” i pokretač bloga FT1P.

Tehnogram, gost – Milan Trbojević
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala