Ni Tramp, ni Bajden ni korona – samo Maradona

© AP Photo / Carlo FumagalliDijego Maradona sa peharom svetskog prvaka na stadionu Asteka u Meksiko Sitiju 1986.
Dijego Maradona sa peharom svetskog prvaka na stadionu Asteka u Meksiko Sitiju 1986. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedini čovek na planeti koji može, bar na kratko, da baci u drugi plan američke predsedničke izbore i pandemiju korona virus je Dijego Armando Maradona. Vest da je legendarni argentinski fudbaler uspešno operisan nakon što je utvrđeno postojanje krvnog ugruška na potezu između lobanje i mozga, potresla je planetu.

Operacija je trajala 80 minuta, obavljena je u Buenos Ajresu i sve je prošlo kako treba, potvrdio je Maradonin lekar Leopoldo Duke.

„Hematom na mozgu je uspešno otklonjen. Dijego je odlično podneo operaciju. Budan je. Sve je u redu“, kazao je Duke posle operacije.

Maradona, po mnogima najboljeg fudbalera svih vremena, posle operacije će ostati u bolnici. Ispred bolnice Olivos u Buenos Ajresu, u kojoj se nalazi Maradona, okupili su se njegovi obožavaoci da mu daju podršku.

Ni američki izbori, ni korona – samo Maradona

Da li je Dijego Maradona najbolji fudbaler svih vremena odgovorila je Svetska fudbalska federacija FIFA izabravši Pelea za najboljeg, ali dopuštam da su ukusi različiti, kaže za Sputnjik sportski novinar Aleksandar Ostojić, urednik „Koš magazina“.

Međutim, u Argentini ima nekoliko miliona Dijega, ima i mnogo Armanda, i porodica Maradona je raširena po celoj zemlji, ali u Argentini postoji samo jedan „El pibe“, u prevodu Dečak, Dečak cele Argentine koga cela zemlja svojata, dodaje Ostojić.

„Kad Maradona plače na 'Bombonjeri' na utakmici Boka juniorsa, plače cela Argentina. Kad Maradona šmrče kokain, cela Argentina se brine kako će da mu bude. On je jedan opšti miljenik Argentine, pre svega, jer joj je doneo svetsko prvenstvo u fudbalu, u Meksiku“, kaže Ostojić.

Najnoviji zdravstveni problem Maradone rastužio je kompletnu Argentinu, svi brinu o svom Dečku, svi su zagledani u zdravstvene biltene i nikog ne interesuju ni američki izbori ni korona – interesuje ih samo Maradona“.

I u odnosu na jednog od najboljih fudbalera sveta Lea Mesija, „El pibe“ ostaje šampion Argentine, kaže Ostojić i dodaje da se Argentina odrekla Mesija, koji sa nacionalnim timom nije osvojio nijednu titulu, i zato što je otišao sa 17 godina i više se nije vraćao, osim kad je igrao za reprezentaciju.

„Božanska ruka“ – nacionalni heroj, osvetnik Maldiva

S druge strane, Maradona je igrao fantastično u Boki i to mu nikad nije zaboravljeno, kao ni nepravda koju mu je učinio Lusi Cezar Menoti, kad ga je kao najmlađeg izostavio iz sastava argentinske reprezentacije koja je 1978. u Buenos Ajresu osvojila svetsko prvenstvo, smatra Ostojić.

Međutim, Maradona je sve to nadoknadio osam godina kasnije u Meksiku, i tom prilikom je postao nacionalni heroj Argentine sa dva čuvena gola protiv Engleske. Jedan je dao rukom ili kako on kaže: „Božanskom rukom“, a drugi je, verovatno najlepši u istoriji svetskih prvenstava, kad je predriblovao celu englesku reprezentaciju, podseća naš sagovornik.

„Ti golovi i ta pobeda je mnogo više značila Argentincima. Maradona je u tom trenutku bio heroj Malvina. Argentinci su malo pre toga izgubili rat od Engleske povodom Foklandskih ostrva, odnosno Malvina, kako ih oni zovu, i postojao je ogroman odijum prema svemu što je englesko u Argentini. Kad je Maradona na takav način ponizio Engleze, možete zamislit kakav je heroj dodatno postao“, kaže Ostojić.

Maradona među Srbima: Sa Kusturicom po splavovima

Jedan od najlepših golova u karijeri Maradona je dao na beogradskoj Marakani, kad je lobovao Diku Stojanovića na utakmici Crvena zvezda – Barselona. Drugi put boravio je u Beogradu 2005. godine, kad je sa Emirom Kusturicom snimao film „Maradona“.

Tadašnjem premijeru Srbije Vojislavu Koštunici je poklonio je svoj dres, a boravak u Beogradu iskoristio je da obiđe sve splavove na Savi i Dunavu, jer voli noćni život, a Kusturica mu je dao punu podršku u tome, podseća Ostojić Ostojić.

Živi bog fudbala

Naš sagovornik podelio je svoje sećanje na susret sa Maradonom i Kusturicom u Kanu,2008. godine u najčuvenijoj evropskoj ulici Kroazeta, u vreme prikazivanja Kusturičinog film „Maradona“.

„Kusturica i Maradona su zajedno organizovali konferenciju za štampu na sred ulice. Maradona je žonglirao loptu dok je pored njega Kusturica davao intervjue. Novinari su opkolili Kusturicu koji je u Francuskoj idol, svi su se sjatili pored njega i upijali svaku njegovu reč, a ja sam stajao pored Maradone kao omađijan i gledao kako živi bog žonglira loptu pored mene, na sred ulice. To je prizor koji nikad neću zaboraviti“, kaže Ostojić.
Napuljski „Isus“: Ako je kokain droga, onda sam ja narkoman

U vreme dok je igrao za Napoli s kojim je dva puta osvojio titulu šampiona Italije, Maradona bio je „popularniji od Isusa“, smatra Ostojić.

Na polufinalnoj utakmici svetskog prvenstva 1990. između domaćina Italije i Argentine, Napolitanci su navijali za Argentinu jer im je Maradona „zapretio“ da će napustiti klub. Argentina je nošena publikom u Napulju, prošla u finale.

„Međutim, u Napulju je počeo i njegov sunovrat. Otkrio je drogu i svog reprezentativnog kolegu Klaudija Kaniđu poznatog po izjavi: 'Ako je kokain droga onda sam ja narkoman'“, ističe sagovornik Sputnjika.
Levičar koji deli bogatstvo siromašnima

Posle je igrao po sve manjim klubovima, bio je teški zavisnik, ali ga je njegov veliki prijatelj Fidel Kastro kao već penzionisanog fudbalera doveo na Kubu u neku kliniku za odvikavanje. Izgleda da je Kastro uspeo i Maradona se vratio svež i nasmejan.

Kao i njegov prijatelj Fidel Kastro i brojni levičarski lideri Latinske Amerike kojima je godinama davao podršku i Maradona je bio socijalista, ako ni zbog čega drugog zato što je delio neštedimice delove svog bogatstva siromašnima i u Argentini, i u Napulju, smatra Ostojić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala