LP Duo, sastav koji je kvantnu fiziku pretvorio u muziku

© Foto : Marko MilovanovićLP Duo
LP Duo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sonja Lončar i Andrija Pavlović iz sastava LP Duo pretvorili su kvantnu fiziku u muziku. Oni su pretvorili i klavirsku muziku u pop, akustični klavir u digitalnu miksetu, koncert u harmoniju sfera. Ovi umetnici stvaraju autentičan zvuk i pokazuju nam da klasika može da se sluša na festivalima, a pop i elektro u Narodnom pozorištu.

Nastupali su po celom svetu, od Njujorka do Singapura, ali najbolji koncert zvanično održali su 2. marta 2019. u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, nastup koji im je doneo nagradu Udruženja muzičkih umetnika Srbije. Naime, LP Duo laureat je jubilarne, 50. nagrade UMUS-a za najbolji koncert, a priznanje je paradoksalno usledilo u periodu kada koncerata nema.

„Svaka pažnja krije i nosi odgovornost da čovek ima visoke kriterijume prema svom radu. Pravljenje muzike je usamljenički posao, ali njeno izvođenje i deljenje sa publikom je najdragocenije. Željni smo kontakta i razmene“, kaže za Sputnjik pijanista Andrija Pavlović.

Otvoreni prema raznim umetnostima i muzičkim izrazima, pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović klasiku su izrazili na svoj način. I pružili nam jedinstven, kompleksan, pomalo melanholičan, ali sigurno snažan muzički izraz.

© Foto : Marko MilovanovićLP Duo
LP Duo, sastav koji je kvantnu fiziku pretvorio u muziku - Sputnik Srbija
LP Duo

Za 16 godina postojanja, na repertoaru LP Dua našla se autorska muzika, ali i kompozicije drugih muzičkih stvaralaca. Nisu im strani ni Mocart, ni Džon Kejdž, a ni Triki. Objavili su sedam albuma, a poslednji „Duality“ predstavlja nam autorsku muziku komponovanu na hibridnom klaviru.

Kvantna muzika i hibridni klavir

Ideja da nauku pretvore u umetnost, odnosno kvantnu fiziku u muziku, nastala je iz radoznalosti i druženja.

„Zanimalo nas je da otkrijemo nešto što ne znamo. I tako smo sa elektroinženjerom Draganom Novkovićem i nekoliko kvantnih fizičara još 2012. godine ušli u projekat ’kvantna muzika‘“, otkriva Pavlović.

Istraživanje se zasnivalo na konceptu širenja područja zvuka i klavira kao instrumenta. Bilo im je potrebno da stvore autentičan instrument koji će ostvariti njihove neklasične zamisli. Tako iz druženja sa naučnicima nastaje hibridni klavir – jedinstveni instrument koji kombinuje zvuk klavira i sintisajzera, a zasniva se na algoritmima i jednačinama. Dva naizgled akustična klavira zapravo kontrolišu kompjuter, a ono što se čuje zavisi od toga šta se i kako svira.

Zvuči komplikovano kada se o tome priča, zvuči božanski kada se ta muzika sluša.

„Kada vide dva klavira, ljudi se iznenade, jer čuju nešto drugo. Taj trik obrnutog polariteta čula ih zbuni i tek se tada prepuste muzici jer shvate da je muzika emotivna i iskrena. Naša priča se ne završava na tehnološkoj inovaciji, jer mi se bavimo suštinom muzike, a to je fina komunikacija“, tvrdi Andrija Pavlović.

LP Duo između činova

LP Duo nisu samo zakoračili u nauku; njihove kompozicije ne odjekuju samo koncertnim halama. Muzika Sonje i Andrije prisutna je i u pozorištu i na filmu, što, kako kažu, veoma utiče na njihove autorske pesme.

„Čovek sebi ne može da zadaje nemoguće ideje, ali neko drugi to može. U pozorištu i na filmu muzika se drugačije sluša i o njoj se drugačije razmišlja. U tom smislu, kada stvaramo autorsku muziku, sami sebe iznenadimo novim rešenjima“, priznaje čuveni pijanista.

© Foto : Ivan TodorovskiLP Duo: Sonja Lončar i Andrija Pavlović
LP Duo, sastav koji je kvantnu fiziku pretvorio u muziku - Sputnik Srbija
LP Duo: Sonja Lončar i Andrija Pavlović

Trenutno angažovani na regionalnom projektu „Klavirsko nebo 3“ koji poziva autore klavirske muzike da se prijave na konkurs i osvoje mesto na istoimenoj kompilaciji, Andrija otkriva, a umetnici i publika zajedno sa njim, novu dimenziju klavirske muzike. A tu su i ’dualitiji‘ kojima nas LP Duo vodi kroz svetske tokove u ovom muzičkom žanru.

„Mi smo sada u periodu kada radimo paralelno nekoliko stvari, a pre svega tu je snimanje novog albuma koji nam bez obzira na ovu situaciju omogućava da stvorimo nešto što će živeti duže od nas“, zaključuje Andrija Pavlović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala