Lavrov: Rusija će imati tri vakcine, želimo da sarađujemo sa Savetom Evrope

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je spremna da sarađuje na polju vakcinacije protiv kovida 19 i u okviru Saveta Evrope nikakva politička razmatranja ili ekonomske kalkulacije ne smeju biti iznad interesa zaštite zdravlja građana, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Prva vakcina protiv virusa korona 'Sputnjik V' je registrovana u Rusiji. Razvijamo još dve vakcine. Spremni smo za saradnju na polju vakcinacije i sa Savetom Evrope", rekao je Lavrov u obraćanju učesnicima 130. ministarske on-lajn sednice Komiteta ministara Saveta Evrope.

„Znamo da uspesi naše zemlje nisu svima po volji. Nikakva politička razmatranja, nikakva ekonomska kalkulacija ne smeju se stavljati iznad interesa zaštite zdravlja građana", naglasio je ruski ministar.

Zatvorena škola tokom pandemije - Sputnik Srbija
Povratak velikog zaključavanja: Šta tek čeka Evropu kad je i Belorusija zatvorila granice

Lavrov smatra da je „virus korona potvrdio koliko je važno da se Evropljani ujedine pred zajedničkim pretnjama“.

„Oduvek smo verovali u ujedinjujući potencijal Saveta Evrope. U njemu smo videli prototip zajedničke evropske kuće. Međutim, moramo iskreno da priznamo da je naše četvrtvekovno iskustvo života u ovoj 'kući' dvosmisleno, jer postoje dostignuća, ali i neostvarene nade i razočaranja", izjavio je ruski ministar spoljnih poslova.

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je u avgustu prvu na svetu vakcinu „Sputnjik V“ za prevenciju nove infekcije kovid 19, koju je razvio Naučni institut „Gamaleja“ zajedno sa ruskim Fondom za direktne investicije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala