Konačna bitka: Tramp od četiri ključne države mora da osvoji dve, a ima i opciju B

© AP Photo / Michael PerezIzbori u Americi
Izbori u Americi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ako Donald Tramp pobedi u Džordžiji i Severnoj Karolini, što je očekivano, računica za njegovu pobedu je jednostavna. Od četiri preostale države aktuelni američki predsednik mora da pobedi makar u dve.

Trampova pobeda visi o koncu u četiri države, kaže ekonomista Goran Nikolić – Nevada, Viskonsin, Mičigen i Pensilvanija.

„Od te četiri države, Tramp mora da dobije bilo koje dve, osim jedne kombinacije, a ta kombinacija je Nevada i Viskonsin,, pošto tako ne dobija 21 elektora“, navodi Nikolić.

U Nevadi, šanse dvojice kandidata su se izjednačile, a prebrojavanje glasova neočekivano je odloženo za sutra, dok je u Mičigenu Bajden smanjio Trampovu prednost na 0,3 odsto. U Pensilvaniji, Tramp je u prednosti za 11,5 odsto, ali i tamo se čeka na kraj izbornog dana, kako bi se prebrojali glasovi pristigli poštom. U Viskonsinu, Džo Bajden je u neznatnoj prednosti.

Prema Nikolićevim rečima, postoji mogućnost da Bajden dostigne prednost koju aktuelni američki predsednik ima u Pensilvaniji, ali naglašava da je za Trampa najgori scenario da dobije samo Pensilvaniju i da mu, tako zafali svega jedan elektorski glas. U ovakvoj situaciji Tramp se nalazi pošto je u Nebraski, jednoj od retkih država u kojima pobednik ne nosi sve, nego se glasovi elektora raspoređuju proporcionalno broju glasova koje su kandidati osvojili, izgubio jedan elektorski glas. Sve u svemu, razlika u glasovima biće veoma mala, konstatuje naš sagovornik.

Govoreći o usporavanju brojanja glasova, Nikolić naglašava da je Tramp pre izbora učinio „veoma pametnu stvar sa aspekta Republikanske stranke“.

„On je angažovao stotine advokata, već nekoliko meseci unapred, koji će svaki glas koji je poslat poštom proveravati. Oni će i najmanju moguću nepravilnost, kao što je pogrešno upisan datum, obarati pred sudovima, zato što su sudovi u većini „kolebljivih“ država njegovi, ili ima većinu u Senatu ili u Kongresu date države…“, kaže Nikolić.

Zbog toga je u obraćanju Tramp i pomenuo obraćanje sudovima, jer se, prema Nikolićevim rečima, računa da je mogućnost greške prilikom glasanja poštom enormna i da bi do 30 odsto takvih glasova moglo da bude oboreno pred sudovima.

© SputnikVidžet za američke izbore za inžekt
Konačna bitka: Tramp od četiri ključne države mora da osvoji dve, a ima i opciju B  - Sputnik Srbija
Vidžet za američke izbore za inžekt

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala