Dogodine na Lovćenu: Obećanje Amfilohiju

© WikipediaNjegošev mauzolej na Lovćenu
Njegošev mauzolej na Lovćenu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Na Fejsbuk stranici „Istorija Srbske Crne Gore“ objavljena je fotografija tribine fudbalskog stadiona Crvene zvezde u Beogradu na kojoj je prikazana crkva na Lovćenu i srpska zastava.

Uz fotografiju je napisano: „Koreografija sjutra za meč CRVENA ZVEZDA - GENT ! DOGODINE NA LOVĆENU !“

Obnavljanje crkve Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu bila je želja pokojnog mitropolita Amfilohija.

Mitropolit Amfilohije želeo je da ispuni zaveštanje Petra Petrovića Njegoša, koji je naslednicima u amanet ostavio da ga sahrane u crkvi na Lovćenu.

Kapela na Lovćenu podignuta je još za Njegoševa života 1846. godine, a srušili su je austrijski okupatori tokom Prvog svetskog rata 1915. godine.

Na njenim temeljima, 1925. godine, uz pomoć kralja Aleksandra Karađorđevića, podignuta je kapela prema nacrtu vajara Ivana Meštrovića.

Ona je ponovo oštećena tokom Drugog svetskog rata, a 1972. godine potpuno je srušena i tada je izgrađen Njegošev mauzolej.

Mitropolit Amfilpohije u jednom od poslednjih intervjua koje je dao podsetio je na Njegoševo autentično zaveštanje, koje glasi: „Ja hoću da me saranite u onu crkvu na Lovćenu... To je moja potonja želja, koju vam ištem, da je ispunite i ako mi ne zadate božju vjeru da ćete tako učinit` kako ja hoću, onda ću ve ostaviti pod prokletstvom, a moj posljednji čas biće mi najžalosniji i tu moju žalost stavljam vama na dušu“.

„Zar da ostavimo prokletstvo nad potomcima i narodom. Ne, njegova volja biće ispoštovana i tim činom provedriće se iznad Crne Gore“, govorio je Amfilohije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala