Belorusija na udaru novih sankcija EU: Lukašenko na spisku?

© AP Photo / Virginia MayoZastave EU ispred sedišta EU u Briselu
Zastave EU ispred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stalni predstavnici država-članica Evropske unije usaglasili su novi spisak individualnih sankcija Belorusiji na sastanku odbora, izjavio je neimenovani izvor u EU.

„Da, ta tačka dnevnog reda je usaglašena“, rekao je sagovornik agencije odgovarajući na pitanje da li je EU uvela nove sankcije Belorusiji.

Podsećanja radi, ranije su evropski izvori preneli da će se na novom spisku naći 15 osoba, uključujući predsednika Aleksandra Lukašenka.

Takođe je saopšteno da će, nakon zvanične potvrde odluke u evropskim prestonicama, kako se očekuje, sankcije stupiti na snagu u petak 6. novembra.

Zgrada Evropske komisije u Briselu, Belgija - Sputnik Srbija
Borelj: Sprema se novi paket sankcija za Belorusiju, demonstranti, ne odustajte

Evropska unija je prethodno uvrstila 40 beloruskih zvaničnika u sankcioni spisak, uključujući ministra unutrašnjih poslova i predsednicu CIK. EU je uvela sankcije Minsku zbog, kako kažu, falsifikovanja rezultata izbora i nasilja nad demonstrantima.

Podsetimo, predsednički izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Centralna izborna komisija saopštila je da je na izborima pobedio Aleksandar Lukašenko. Beloruska opozicija ne priznaje te rezultate i smatra da je pobednica Svetlana Tihanovska. Ni Brisel ne smatra Lukašenka za legitimnog predsednika. Od 9. avgusta u Belorusiji traju protesti protiv izbornih rezultata.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala