Austrijski ministar: Svi koji imaju veze sa napadima u Beču su migranti

Pratite nas
Svi koji su umešani u terorističke napade u Beču su migrantskog porekla, rekao je austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer.

Svi privedeni u vezi sa terorističkim napadom u ponedeljak imaju migrantsko poreklo, a neki su i strani državljani, rekao je Nehamer.

Govoreći na konferenciji za novinare, Nehamer je takođe ukazao da su uhapšene osobe stare od 18 do 28 godina i da su pod istragom zbog sumnje da su umešane u terorističku organizaciju. Policija je ranije izvestila da je najmanje 14 ljudi u Austriji privedeno nakon racija na 18 odvojenih lokacija.

Ministar unutrašnjih poslova dodao je da preko video-dokaza svedoka potvrđuje teoriju napadača iz Severne Makedonije koji je „usamljeni vuk“, kao i brutalnost i okrutnost kojom su se napadi dogodili.

Nehamer je takođe izvestio da su slovački zvaničnici obavestili austrijsku stranu da je osumnjičeni za terorizam u Slovačkoj pokušao da kupi municiju, ali da je „nešto pošlo po zlu“ i da se između austrijskih agencija dogodio „očigledan nesporazum“ nakon prijema obaveštajnih podataka.

„U poslednjih nekoliko sati izašle su na videlo informacije da je pre terorističkog napada slovačka služba BVT imala informacije da je napadač pokušao da kupi municiju“, rekao je Nehamer.

Nehamer je takođe ponovio da je napadač „savršeno prevario austrijski program deradikalizacije“, što je dovelo do njegovog prevremenog puštanja iz pritvora krajem prošle godine.

U koordinisanom napadu koji se desio u ponedeljak u glavnom gradu Austrije, četiri osobe su stradale, a preko deset je povređeno, od kojih su neki kritično. Policija je pucala i ubila dvadesetogodišnjeg počinioca. Vlasti su napad proglasile kao teroristički incident motivisan islamističkim ekstremizmom.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala