Amerika pokrenula sajber-napade na Rusiju i Iran „kako bi sprečila mešanje u izbore“

© REUTERS / Kacper Pempel/Files Sajber napad "trojancima" izvršen je u petak
Sajber napad trojancima izvršen je u petak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države pokrenule su niz preventivnih sajber napada na Rusiju i Iran kako bi sprečile „pokušaje mešanja“ u američke izbore, izvestio je u dopisnik medijske mreže En-Bi-Si.

Dopisnik je primetio da su ovogodišnji izbori u velikoj meri zaštićeni od svakog sajber-napada zahvaljujući preduzetim merama.

Ovaj izveštaj dolazi u momentu kad Sjedinjene Države broje glasove kako bi utvrdile ko će sedeti u Ovalnoj kancelariji naredne četiri godine. Krajem oktobra, Vašington je optužio Iran i Rusiju za pokušaje uticanja na izbore. Obe zemlje negirale su optužbe.

Na dan izbora, vršilac dužnosti šefa Odeljenja za nacionalnu bezbednost Čad Volf potvrdio je da nijedan strani uticaj nije uspeo da ugrozi ili utiče na glasove u američkom predsedničkom takmičenju 2020.

Američke obaveštajne službe tvrdile su u oktobru da su Iran i Rusija došle do podataka o registraciji birača u SAD u pokušaju da potkopaju kredibilitet izbora.

I Rusija i Iran odbacili su optužbe kao lažne. Moskva je rekla da su optužbe „jadne i neutemeljene“ i da su povezane sa unutrašnjim političkim procesima u SAD. Teheran je zauzvrat rekao da nema interesa da utiče na ishod izbora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala