Stejt Department: Strane sile se ne mešaju u izbore u SAD

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vršilac dužnosti sektora Dejt Departmenta za unutrašnju bezbednost Čad Volf rekao je danas da nema dokaza da je spoljni faktor kompromitovao izbore u Sjedinjenim Američkim Državama koji su u toku.

Poruka je stigla neposredno uoči početka glasanja, čime je otklonjena zabrinutost da će se u izbore umešati strane službe.

"Nema indikacija da je spoljni faktor učestvovao na bilo koji način u izbornom procesu, niti da je mogao da manipuliše glasovima na bilo koji način", rekao je Volf, a preneo Rojters.

Više od 90 miliona Amerikanaca je već glasalo poštom, a danas se očekuje priliv još nekoliko miliona glasova ovim putem.

Zabrinutost da bi strane sile mogle da odrede ishod predsedničkih izbora se javila još 2016. godine, kada su navodno ruski hakeri na desetine hiljada glasova namenjenih Hilari Klinton usmerili ka Donaldu Trampu, dodaje Rojters.

Iako su američka vlada i privatne sajber-bezednosne kompanije nedavno upozorile da bi Rusija, Kina i Iran mogli da se umešaju u izbore, ovog puta se ne nazire ni izbliza sličan scenario kao 2016. godine, zaključuje Rojters.

© SputnikVidžet za američke izbore za inžekt
Stejt Department: Strane sile se ne mešaju u izbore u SAD - Sputnik Srbija
Vidžet za američke izbore za inžekt

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala