Rusija dobija novi ledolomac: Putin na ceremoniji porinuća /video/

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaŠtand Državne korporacije za nuklearnu energiju „Rosatom“ na međunarodnom arktičkom forumu „Arktik – teritorija dijaloga" u Sankt Peterburgu
Štand Državne korporacije za nuklearnu energiju „Rosatom“ na međunarodnom arktičkom forumu „Arktik – teritorija dijaloga u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je u Sankt Peterburg kako bi učestvovao u ceremoniji porinuća novog dizel-električnog ledolomca „Viktor Černomirdin“.

Deplasman broda iznosi 22.300 tona i u stanju je da razvije brzinu od 17 čvorova na čistoj vodi, ali i da probija led debljine tri metara brzinom od dva čvora, bilo da se kreće unapred ili unazad.

Glavna namena ledolomca je da vuče druge brodove, ali i da snabdeva naučne ekspedicije na Arktiku i Antarktiku.

Brod je dobio naziv po nekadašnjem ruskom premijeru i izaslanika za Kosovo Viktoru černomirdinu, koji je preminuo 2010. godine.

Černomirdina srpska javnost veoma dobro poznaje po tome što je 1999. godine preuzeo ulogu specijalnog izaslanika Rusije za kosovsku krizu, i on je, zajedno s tadašnjim finskim predsednikom Martijem Ahtisarijem, posredovao u pregovorima između predsednika Srbije Slobodana Miloševića i NATO.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala