Putin: Mnogo sam naučio od Černomirdina, bio je političar istorijskih razmera

© Sputnik / Alexei Druzhinin / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Viktor Černomirdin je bio pravi „radoholičar“, čovek beskrajno posvećen otadžbini i dalekovidi političar, koji se nije plašio da preuzme odgovornost, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin, naglasivši da je od njega mnogo naučio.
„Danas odajemo poštu ovom sjajnom čoveku. Viktor Stepanovič je preminuo pre tačno deset godina. Zaista je bio lider, političar državnih, i bez ikakvog preterivanja, istorijskih razmera. Bio je impresivan i snažan čovek, pravi trudbenik, stvaralac. Preuzimao je na sebe odgovornost i radio svoj posao, trudio se da u svemu služi našoj zemlji i našem narodu“, rekao je Putin.

Prema rečima Putina, koji je doputovao u Sankt Peterburg u utorak kako bi učestvovao u ceremoniji porinuća novog dizel-električnog ledolomca koji nosi naziv „Viktor Černomirdin“, u velikoj meri zahvaljujući „razboritosti, pronicljivosti“ Černomirdina u najtežem periodu 90-ih godina, bilo je moguće sačuvati kadrovski i tehnološki potencijal ruske industrije.

„Generalno, on je bio radoholičar. Ja sam lično to pratio, gledao kako radi i od njega mnogo naučio. Bio je čovek koji je beskrajno bio posvećen domovini. Stoga je simbolično što su ovaj savremeni, dobro opremljeni ledolomac, koji nosi njegovo ime, izgradili domaći brodograditelji i to u ruskim brodogradilištima“, dodao je šef države.

Ukaz o ovekovečenju sećanja na Viktora Černomirdina potpisao je 2011. godine bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev. Jedna od tačaka dokumenta predviđala je dodeljivanje imena političara, jednom od brodova u izgradnji.

Černomirdina srpska javnost veoma dobro poznaje po tome što je 1999. godine preuzeo ulogu specijalnog izaslanika Rusije za kosovsku krizu, i on je, zajedno sa tadašnjim finskim predsednikom Martijem Ahtisarijem, posredovao u pregovorima između predsednika Srbije Slobodana Miloševića i NATO.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala