Šef ruske službe otkriva: Amerika pokušala da izazove raskol u odnosima Kine i Rusije

© Sputnik / Ilja Pitalev / Uđi u bazu fotografijaSergej Nariškin
Sergej Nariškin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Spoljnoobaveštajna služba Rusije (SVR) zabeležila je pokušaj američkih vlasti da ometu saradnju Rusije i Kine, izjavio je njen direktor Sergej Nariškin u intervjuu za Sputnjik.
„Beležimo na koji način neki predstavnici američkih vlasti, Stejt departmenta razgovaraju sa svojim partnerima, koje teze provokativno postavljaju kako bi unele raskol u naše partnerstvo“, rekao je Nariškin.

Šef Spoljnoobaveštajne sklužbe je dodao da je na Zapadu pogoršana socijalno-politička kriza. Zbog toga, po mišljenju Nariškina, zapadne države pokušavaju da unesu raskol u radu takvih integrativnih organizacija, kao što su Evroazijski ekonomski savez, Šangajska organizacija za saradnju i ODKB.

„Trenutni tok razvoja međunarodne situacije potvrđuje pravilnost zaključka da se zapadnocentrični svetski poredak urušava i da ga zamenjuje multipolarnost“, rekao je on.

Prema rečima Nariškina, krizne pojave su primetne kako u celoj EU i u određenim državama EU.

„Određene države su u punoj meri razumele šta je to međunarodni terorizam, ali taj problem u tim državama u mnogome je povezan sa nepravilnom, nepromišljenom migracionom politikom. Čini se da bi Amerikanci i Evropljani trebali prvo da srede stvari u svojim kućama. Ali ne, oni i dalje pokušavaju da poseju haos u drugim regionima sveta“, naglasio je direktor službe.

Zapad, prema rečima direktora SVR, posebno plaše integracioni procesi u Evroaziji. Tamo, kako je primetio Nariškin, postoje „prave suverene i nezavisne države“ i organizacije „koje se razvijaju u pozitivnom smeru“ – Evroazijski ekonomski savez, ŠOS i ODKB koje su deo globalne arhitekture bezbednosti.

„I naravno, oni pokušavaju da stvore raskol u delatnosti ovih integracionih saveza i pokušavaju da naruše tok procesa u tim državama koje su nam bliske, koje zajedno sa nama čine osnovu ovih saveza, organizacija o kojima sam govorio“, zaključio je sagovornik Sputnjika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala