Kako je raspad SSSR uticao na američku elitu

© PixabaySAD Rusija - ilustracija
SAD Rusija - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Raspad SSSR 1991. godine negativno se odrazio na profesionalizam američkih elita u pogledu znanja o Rusiji što je na kraju dovelo do iskrivljivanja slike o zemlji kako za političare, tako i za stanovnike SAD, rekao je direktor Fonda „Frenklin Ruzvelt“ za proučavanje istorije SAD Jurij Roguljov, prenosi „Lenta“.

 

„Nakon što se raspao Sovjetski Savez, višestruko se smanjio broj katedri, specijalizacija, centara za proučavanje naše zemlje. S tim u vezi smanjio se i broj ljudi koji se za to specijalizuju“, pojasnio je ekspert.

Prema njegovim rečima, u sovjetsko vreme na Zapadu je postojala zasebna disciplina – sovjetologija. Međutim, stručnjaci su oduvek bili skeptični prema njoj.

Eskpert ruskog Saveta za međunarodne poslove Aleksej Naumov kaže da su stručnjaci za Sovjetski Savez čak analizirali raspored članova Politbiroa tokom parada, pokušavajući da shvate dešavanja u SSSR.

„Oni su pratili da li je 'prvi sekretar' napisano velikim ili malim slovom, analizirali su saopštenja komunističkih partija zemalja članica Varšavskog pakta“, podseća ruski stručnjak.

Naumov primećuje da se danas slično događa kada u oblasti ekspertize o Severnoj Koreji.

Roguljov dodaje da su u SAD Rusiju otpisali kao veliku silu i odlučili su da ona više nikad neće vratiti taj status. Stručnjak ističe da danas ruski jezik uči mali broj ljudi, na primer, profesionalni istoričari koji se bave istorijom Rusije.

Takođe, kako kaže, američko rukovodstvo se nikada nije isticalo dobrim poznavanjem Rusije, „a vremena kada su na primer birali ambasadora SAD u Rusiji sa odgovarajućim karakteristikama – da poznaje jezik i slično – davno su prošla“.

„Danas ćete u celoj ambasadi teško naći osobu koja zna ruski jezik. Da ne govorimo o visokom rukovodstvu – oni uopšte ne moraju da znaju ijedan strani jezik. Neki od njih imaju poteškoće i s maternjim“, zaključuje ruski stručnjak.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala