Jutro posle napada: Raste broj žrtava u Beču, ubijeni napadač simpatizer Islamske države

© AP Photo / Ronald ZakPolicija u Beču
Policija u Beču - Sputnik Srbija
Pratite nas
U terorističkom napadu u centru Beča preminula je još jedna žrtva, čime je ukupan broj stradalih porastao na četiri. Do sada su preminula dva muškarca i dve žene. Broj povređenih je porastao na 17. Policija je ubila i jednog napadača, za kojeg se tvrdi da je simpatizer Islamske države.

"Napadač, koji je ubijen, imao je kod sebe automatsku pušku i bio je simpatizer Islamske države", rekao je ministar policije Karl Nehamer rano jutros na konferenciji za novinare.

Na pitanje da li se radilo o napadu na sinagogu, ministar je ponovio da se radilo o "radikalizovanoj" osobi, koja se osećala privržena Islamskoj državi, a da će sve ostalo biti saopšteno naknadno.

Nehamer je naglasio da je sprovedena intenzivna istraga, koja je i dalje u toku.

​"Ovo je napad na demokratiju, slobode, pokušaj da se oslabi naše demokratsko društvo. Terorizam i nasilje u našem društvu nemaju mesta. Nećemo dozvoliti da nam se ugroze osnovna prava i slobode", podvukao je on.

Kazao je da se ne može isključiti da ima i drugih napadača, zbog čega je istraga u dalje u toku.

"Trenutno polazimo od toga da je bilo više napadača. Istraga je u toku da vidimo da li je bilo daljih napadača", objasnio je on.

Stigle dodatne policijske snage

Generalni direktor za javnu bezbednost Franc Ruf preneo je da policija aktuelno sprovodi intenzivnu istragu u okruženju napadača.

"Njegov stan smo nasilno otvorili eksplozivom i sproveli smo pretres", kazao je Ruf.

​On se zahvalio građanima na više od 20.000 dostavljenih video snimaka o napadu, dodajući da je za kratko vreme analizirano 20 odsto.

Kazao je da je sada potrebna antiteroristička komponenta u istrazi.

Ruf je preneo da je Austrija od Nemačke i Mađarske dobila ponudu za pomoć u policijskim snagama i da će to iskoristiti ako bude potrebe.

Takođe, u Beč su stigle dodatne policijske snage iz pokrajina Donja Austrija i Burgenland.

Upitan za korišćenje oružja tokom policijske akcije, preneo je da je ukupno sedam policajaca koristilo oružje.

Još se ne zna broj napadača

Predsednik bečke policije Gerhard Pristel ukazao je da je u terorističkom napadu ubijeno tri osobe – dva muškarca i jedna žena.

"Trenutno je teško reći da li je bilo jednog ili više napadača. Imamo mnogo izjava svedoka a moramo saslušati i povređeno. Takođe moramo analizirati video materijal kako bi videli da je li moguće da je samo jedan napadač pucao na više mesta. Potrebno nam je vremena", objasnio je on.

​Pristel je kazao da detalje o napadaču policija još ne može da objavi dok traje istraga.

On je naveo da je policija primila poziv u 20 sati da se puca u gradu, a da je napadač u 20:09 već neutralizovan.

Prema njegovim rečima dokazala se praksa da patrole u gradu vrše i specijalne snage VEGA, koje su mogle odmah i da deluju te minimizuju "haos fazu".

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala