Iza napada u Beču stoji Albanac poreklom iz Severne Makedonije

© AFP 2023 / HANS PUNZBeč
Beč - Sputnik Srbija
Pratite nas
Muškarac koji je sinoć izveo terorističke napade u Beču je 20-godišnjak, poreklom iz Severne Makedonije, koji ima i državljanstvo Austrije, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Austrije.

Nehamer je rekao da je napadač, kojeg je ubila policija, bio star 20 godina, da je makedonskog porekla i da je bio osuđen za terorističko udruživanje.

On je, agenciji APA, rekao da je terorista imao austrijsko i severno-makedonsko državljanstvo.

Ministar je naveo i ime ubijenog teoriste, koji se zove Kujtim Fejulai, i koji je 25. aprila prošle godine osuđen na 22 meseci zatvora zbog pokušaja putovanja u Siriju radi priključenja Islamskoj državi.

Pušten je iz zatvora, prevremeno, uslovno 5. decembra prošle godine jer je, na osnovu starosti potpadao pod blaže zakonodavstvo predviđeno za mlade prestupnike.

Pre zvanične objave identiteta napadača glavni i odgovorni urednik bečkog magazina "Falter" Florian Klenk objavio je da se radi o mladom Bečliji albanskog porekla iz Severne Makedonije.

"On se zove Kurtin S, rođen je 2000. godine u Beču, gde je i odrastao. Albanskog je porekla, a njegovi roditelji su iz Severne Makedonije i nemaju nikakve veze sa islamizmom", napisao je ovaj poznati austrijski istraživački novinar na Tviteru.

On je naveo da je mladić, koji je usmrtio četiri osobe, a kojeg je policija ubila, bio poznat Službi za borbu protiv terorizma (BVT), zato što bio jedan od 90 austrijskih islamista koji su pokušali da otputuju u Siriju.

​U julu, tvrdi Klenk, on je sprečen u pokušaju odlaska na ratiše u Siriju, preneo je Tanjug.

"Međutim, vlasti nisu verovale da bi on mogao planirati teroristički napad", dodao je on.

Uhapšene dve osobe zbog veze sa napadom?

Dve osobe uhapšene su u austrijskom gradu Sankt Pelten zbog sumnje da su povezane sa napadima u centru Beča, u kojima su ubijene četiri osobe, a 17 je povređeno.

Kako prenosi austrijski Kurir, specijalne policijske jedinice pretražile su nekoliko adresa.

Racija je izvršena u 4.30 ujutru.

U napadima u centru Beča, koji su se dogodili sinoć posle 20 sati ubijene u četiri osobe, a najmanje 17 je povređeno.

Ubijen je i napadač, 20-godišnji muškarac albanskog porekla i sa državljanstvom Austrije i Severne Makedonije.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala